Gracijela Došen s bloga Slatki začin s nama je podijelila recept za Schwarzwald tortu za koju kaže da je idealan izbor za ljubitelje slatko-kisele kombinacije.
Sastojci
Biskvit
- 6 jaja
- 150 g šećera
- 60 g brašna
- 60 g gustina
- 60 g kakaa
- 1 žličica praška za pecivo
- 5 žlica likera od višnje ili ruma
- 5 žlica soka od višnje
Nadjev
- 350 g očišćenih višanja
- 250 ml soka od višnje
- 5 žlica šećera
- na vrh žličice cimeta
- 2 žlice gustina
- 5 žlica vode
Nadjev 2
- 300 ml vrhnja za šlag
- 3 vanilin šećera
Ostalo
- 200 ml soka od višanja za natapanje kora
- vrhnje za šlag za dekoraciju
- čokolada za dekoraciju
- višnje ili trešnje za dekoraciju
Priprema
Biskvit
Bjelanjke izraditi u čvrsti snijeg. Žumanjke pomiješati sa šećerom i pjenasto izraditi.
Dodati liker ili rum i sok od višanja te sve sjediniti.
U posebnu posudu staviti brašno,prašak za pecivo,brašno, gustin i kakao. Dodati u posudu sa žumanjcima te nastaviti miksati dok se sve ne poveže.
U smjesu lagano drvenom kuhačom umiješati bjelanjke.
Peći na 200 stupnjeva 30 minuta.
Provjeravati da biskvit ne zagori te smanjiti temperaturu ako je potrebno.
Biskvit prerezati na tri dijela i natopiti ih sokom od višanja.
Nadjev
U lonac staviti višnje,sok od višnje, šećer i cimet. Staviti kuhati.
U drugoj posudi pomiješati gustin i vodu.
Kada se višnje počnu kuhati, dodati pripremljeni gustin i miješati dok se ne zgusne.
Skloniti s vatre.
Nadjev 2
Izraditi vrhnje za šlag i vanilin šećere.
Postupak slaganja
Prva kora
Nadjev od višanja
Nadjev od slatkog vrhnja
Druga kora
Nadjev od višanja
Nadjev od slatkog vrhnja
Treća kora
Na treću koru staviti vrhnje za šlag koje je prethodno umućeno te dekorirati ribanom čokoladom i višnjama ili trešnjama.
Nadjev od višanja se stavlja topao, s tim da treba malo pričekati da se ohladi, zatim staviti drugi nadjev od slatkog vrhnja.
Ja sam za dekoraciju koristila svježe,domaće trešnje.
Fotografija: Slatki začin
[print_link]