Slatko krećemo u još jedan radni tjedan, a naš današnji izbor jest ova Schwarzwald torta po savršenom receptu koji smo pronašli kod naše suradnice Martine Ražov s bloga La Martina cakes.
Sastojci
(za okrugli kalup promjera 26 cm)
Prhko tijesto
- 125 g brašna
- ½ žličice praška za pecivo
- prstohvat soli
- 60 g maslaca
- 2 žlice šećera
- 2 žumanjka
Biskvit
- 7 jaja
- 240 g šećera
- 60 g maslaca
- 150 g brašna
- 50 g gustina
- 50 g kakaa
Nadjev
- 1 staklenka očišćenih višanja
- 3 lista bijele želatine
- prstohvat mljevenog klinčića
- 1 štapić cimeta ili 1 žličica cimeta
I još
- 100 g pekemza od višanja
- 3-4 žlice trešnjevače
- 750 ml slatkog vrhnja
- 1 vanilin šećer
Za ukrašavanje
- čokolada za kuhanje
Priprema
Prhko tijesto
Zamijesite prhko tijesto. Spojite sve sastojke te rukama izmiješajte toliko da se sve sjedini. Oblikujte u kuglu te zamotajte u prozirnu foliju. Stavite u hladnjak na 1 sat.
Razvaljajte prhko tijesto. Izrežite krug promjera 26 cm i izbodite ga vilicom. Potom ga stavite na lim za pečenje obložen papirom i pecite 10-12 minuta da dobije zlatnosmeđu boju na temperaturi od 180⁰C. Izvadite ga iz pećnice i ostavite da se ohladi.
Biskvit
Jaja i šećer miksajte da bude bijela pjenasta masa. Maslac rastopite te ostavite da se ohladi. Zatim u jaja prosijte brašno, kakao i gustin i sve sjedinite. Sada, postupno umiješajte maslac. Zagrijte pećnicu na 190 ⁰C.
Stavite tijesto za biskvit u kalup za pečenje na koji ste stavili masni papir. Pecite 30-35 minuta. Izvadite iz pećnice te ostavite biskvit 5 minuta pa ga izvadite. Ostavite da se ohladi pa ga tek onda poprečno prerežite na 3 dijela.
Nadjev
Višnje ocjedite i sačuvajte sok. Močite želatinu 10 minuta u hladnoj vodi. Odvojite 250 ml soka od višanja (ako vam fali slobodno dodajte malo vode) pa ga zagrijte s klinčičem i cimetom. Iscijedite želatinu te je rastopite u vrućem soku te sve skupa ostavite da se ohladi.
Slaganje
Premažite pekmezom podlogu prhkog tijesta. Na nju stavite prvi dio biskvita, poškropite ga trešnjevačom i premažite polovicom zgusnutog soka od višanja. Potom na to stavite polovinu višanja.
Sada istucite slatko vrhnje s vanilin šećerom u šlag.
Četvrtinom šlaga premažite višnje.
Sada na njih stavite drugi dio biskvita. Ponovite cijeli postupak kao i na prvoj kori biskvita.
Stavite treći dio biskvita i poškropite ga trešnjevačom. Odvojite malo šlaga u vrećicu za ukrašavanje, a ostatkom premažite cijelu tortu.
Pospite tortu krupno ribanom čokoladom, a potom ukrasite cvjetovima od šlaga i višnjama.
Narežite je na kriške i poslužite.
Fotografija: La Martina cakes