Divna Schwarzwaldica zadovoljit će okusom i izgledom i one najzahtjevnije. Ovo je zgodno, malo manje klasično izdanje idealno za uživanje u dvoje. Iako je priprema malo zahtjevnija i traje nešto duže, rezultatima ćete biti oduševljeni.
Sastojci
Biskvit
- 4 jaja
- 110 g šećera
- 2 vanilin šećera
- 2 žlice ulja
- 50 g glatkog brašna
- 25 g kakaa
- 1 žličica praška za pecivo
I. krema
- 110 ml vrhnja za šlag
- 50 g tamne čokolada
- 50 g mliječne čokolade
- 200 g kompota od višanja (sa sokom)
II. krema
- 110 ml vrhnja za šlag
- žlica šećera u prahu
- 1 vanilin šećer
- 1 žlica Maraschina
Za ukrašavanje
- vrhnja za šlag
- čokoladne strugotine
- višnje
Priprema
Biskvit
Odvojite bjelanjke od žumanjaka i od bjeljanjaka istucite snijeg dodajući postupno 90 g šećera (od ukupno 110 g). Žumanjke umutite s preostalih 20 g šećera i vanilin šećera. Postepeno dodajte i ulje.
Prosijte brašno, kakao i prašak za pecivo i promiješajte. U nekoliko navrata umiksajte tu smjesu u žumanjke. Možete dodati i malo snijega da bude lakše miksati. Zatim lagano umiješajte ostatak snijega.
Kalupe možete obložiti papirom za pečenje, ali možete i samo malo namastiti uljem ili maslacem. Smjesu izlijte u kalupe i pecite u pećnici prethodno ugrijanoj na 180 stupnjeva oko 30 – 40 minuta.
I. krema
Slatko vrhnje zagrijete do vrenja i potom prelijte komadiće čokolade. Dobro promiješajte da se sve rastopi i pustite da se malo ohladi. Potom ostavite kremu da se hladi u hladnjaku 1 -2 sata.
II. krema
Tek kada se biskvit i prva krema dobro ohlade, možete izraditi drugu kremu: čvrsto istucite vrhnje za šlag te u njega postupno dodajte mješavinu praška za pecivo i vanilin šećera te maraschino.
Slaganje
Lagano prođite nožem uz rubove kalupa i izvadite biskvite. Svaki prerežite dva puta, tako da dobijete otprilike tri jednaka dijela. Potom, prvi, donji sloj biskvita stavite natrag u kalup i dobro ga natopite sokom od višanja, na to posložite višnje cijelim slojem, premažite prvom čokoladnom kremom i zagladite. Stavite na to drugi sloj biskvita, dobro ga natopite sokom od višanja i zatim razmažite drugu kremu i poklopite trećim slojem biskvita kojeg ćete isto natopiti sokom od višanja.
Ostavite kalupe s tortama preko noći u hladnjaku da se sve lijepo stisne, a onda po želji ukrasite sa šlagom, čokoladom i višnjama.
Fotografije: Iva Lukač
[print_link]