Iako dijete često povezujemo s konzumiranjem zdravih namirnica, među ostalim i voća, koje u sebi sadrži mnogo vitamina i vlakana, važno je znati da određeno voće u sebi sadrži i veće količine šećera pa se njihovom pretjeranom konzumacijom može postići kontraefekt. U nastavku donosimo popis voća s velikim udjelom šećera, ali i onoga koje u sebi sadrži mali udio šećera.
Iako mnogi u ljetnim mjesecima osvježenje traže u mangu, s njim ipak treba biti na oprezu jer ovo voće obiluje šećerom – jedan prosječni mango sadrži čak 45 g šećera, što je veliki udio, stoga se preporuča konzumacija manga u manjim količinama.
Iduće na listi je grožđe, koje u jednoj šalici sadrži čak 23 g šećera pa se preporučuje bobice prerezati na pola i smrznuti te ih konzumirati tek nekoliko polovica kao spas od velikih vrućina.
Višnje i trešnje vas vrlo lako mogu zavarati jer iako su malene, u sebi sadrže čak 18 grama šećera, stoga je važno paziti na količinu.
Kruške su također jedno od omiljenog osvježavajućeg ljetnog voća, no jedna srednja kruška sadrži 17 g šećera pa je poželjno konzumirati samo polovicu kruške u voćnoj salati.
Kraljica ljetnog osvježenja definitivno je lubenica koja u sebi sadrži i elektrolite pa ju je poželjno konzumirati kada su temperature visoke, no ona, baš kao i kruške, sadrži 17 g šećera pa se nakon kriške, dvije treba zaustaviti, što nije uvijek lako.
Dvije srednje smokve sadrže 16 g šećera pa se preporučuje konzumacija u kombinaciji s nekim laganim sirom kako bi se dobio konkretan obrok bogat proteinima, a da se ne unosi prevelika količina šećera.
Mnogima omiljena banana sadrži otprilike 14 g šećera pa ukoliko pazite na liniju pojedite polovicu banane u kombinaciji sa žitaricama ili maslacem od kikirikija.
Za razliku od dosad navedenog voća, avokado sadrži samo 1,3 g šećera, ali ima puno kalorija pa ne bi trebalo pretjerivati u njegovoj konzumaciji.
Budući da sadrže samo 5 g šećera, maline su idealno voće za dijetu jer ne treba strogo paziti na količinu, a obiluju vlaknima pa su i izvrsne za probavu.
Također, dobar saveznik u dijeti su jagode jer cijela šalica jagoda sadrži samo 7 g šećera, ali i dinja koja također ima maleni udio šećera, točnije samo 5 g pa se može u njoj uživati bez većih ograničenja.
Srednja papaja sadrži 6 g, a budući da je dovoljno velika, jedna polovica je sasvim dovoljna za osvježavajući obrok.
I kad je u pitanju konzumacija voća, umjerenost je uvijek najbolja opcija, a voćno rashlađenje dobro je i u malim i slatkim količinama.
Izvor: WebMD
Fotografije: Unsplash i Pexels