Idealan kao slastica za vruće ljetne dane, semifreddo je desert koji dozvoljava da pustite mašti na volju. Mi smo ga pripremili s Nutellom i dulce de lecheom.
Sastojci
- 5 jaja
- 85 g šećera
- 10 g bourbon vanilije
- 500 ml vrhnja za šlag
- po želji Nutelle
I još
- dulce de leche
- Nutella
Priprema
Na papiru za pečenje formirajte male krugove Nutelle i ostavite u zamrzivaču da se smrznu kako biste ih kasnije mogli dodati u semifreddo.
Vrhnje za šlag stavite u zamrzivač na barem 15-20 minuta.
Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Na pari umutite žumanjke, šećer i bourbon vanilije dok ne dobijete gustu smjesu. Maknite s vatre, prebacite u drugu posudu i pustite da se ohladi na sobnoj temperaturi povremeno miješajući.
Ohlađeno vrhnje umutite u šlag pa malo po malo, miješajući pjenjačom dodajte vrhnje u žumanjke.
Od bjelanjaka izradite čvrsti snijeg pa ga polagano, miješajući pjenjačom dodajte prethodno dobivenoj smjesi žumanjaka i vrhnja za šlag.
Odabrani kalup obložite prozirnom folijom pa ulijte dio pripremljene smjese. Na nju poredajte smrznutu Nutellu pa ponovno prelijte dijelom smjese pa ponovno poslažite smrznutu Nutellu. Ponavljajte postupak dok god ne potrošite smjesu i Nutellu.
Gotov semifreddo prekrijte aluminijskom folijom i ostavite u zamrzivaču barem 6 sati (najbolje preko noći).
Prije serviranja izvadite semifreddo iz zamrzivača, pustite nekoliko minuta da se opusti pa ga izvadite iz kalupa i stavite na tanjur za posluživanje te ga prelijte dulce de lecheom i Nutellom i poslužite.
Fotografije: Mirjana i Kate Bošković
[print_link]