Kavu ne odbijamo nikad i nikako, a posebno nam je draga kad svoje mjesto nađe u odličnom desertu poput ovog semifredda čiji nam recept stiže s bloga Tirkizna autorice Ane Raguž.
Sastojci
Čokoladni entremet
- 100 g tamne čokolade
- ½ žličice kave
Semifreddo
- 2 žumanjka
- 230 g šećera
- 15 g gustina
- 150 ml mlijeka
- 20 g instant kave
- 3 bjelanjka
- 40 ml vode
- 400 g slatkog vrhnja
- 3 mala paketa piškota
- 3 mala paketa piškota od kave
Priprema
Čokoladni entermet
Na pari rastopite čokoladu, dodajte joj kavu i sve promiješajte da se sjedini. Na papiru za pečenje kistom ili špatulom za torte nanesite što tanji sloj čokolade u dva reda. Ja sam koristila dugi, ali uski kalup u kojem inače pečem kruh (Englez) i pazila sam da mi čokolada ne prelazi okvire kalupa. To isto pazite i vi.
Papir s čokoladom stavite u hladnjak da se stisne.
Semifreddo
Miksajte žumanjke s 40 g šećera, gustinom i dodajte mlijeko. Sve sjedinite. Staviti u lončić i kuhajte na laganoj vatri dok ne zavrije. Maknite s vatre, dodajte kavu, sve promiješajte da postane homogeno. Prebaciti u staklenu posudu, ohladiti na sobnoj temperaturi, a potom ostaviti u hladnjaku.
Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg. U manji lončić staviti 40 ml vode i preostali šećer te kuhajte sirup do 120°C. Maknite s vatre i vrući sirup ulijte u tankom mlazu u bjelanjke, pri tom miksajući najvećom brzinom. Miksajte 10 minuta dok se bjelanjci ne ohlade.
Izmiksajte slatko vrhnje u čvrsti snijeg. Izvadite kremu od kave iz hladnjaka, dobro je izmiksajte. Potom dodajte žlicu po žlicu meringe od bjelanjaka, bez miksanja. Sve lagano špatulom sjedinite. Na kraju umiješajte špatulom i slatko vrhnje u kremu.
Slaganje
Ja sam koristila Pavesini kekse koje sam kupila u Italiji, vi ukoliko ne možete nabaviti Pavesine slobodno koristite najobičnije piškote koje ste prerezali na pola kako vam ne bi bili predebeli. Željeni kalup obložite prozirnom folijom u dva sloja. Pavesine (piškote) umačite kratko u hladno mlijeko i naizmjenično redajte obične i one od kave na dno i rubove kalupa.
Na piškote stavite jedan sloj kreme. Izvadite jedan red stisnute čokolade iz hladnjaka i stavite na kremu. Sada stavite još jedan sloj kreme i na nju drugi red čokolade. Stavite i preostalu kremu. Na vrh posložite piškote uronjene u mlijeko. Samo onoliko koliko je potrebno da prekrijete kremu. Prekrijte prozirnom folijom i ostavite u zamrzivaču preko noći.
Prilikom serviranja, maknite prozirnu foliju s vrha, stavite tanjur za posluživanje na vrh i preokrenite Semifreddo. Maknite preostalu prozirnu foliju. Uživajte u ovom fenomenalnom, osvježavajućem desertu.
Fotografija: Tirkizna