Jučer sladoled, danas semifreddo – važno je samo da je slatko i osvježavajuće, baš poput ovog semifredda s neslanim kikirikijem čiji recept potpisuje Mirjana Šmit s bloga Od slatkoga slađe.
Sastojci
Semifreddo
- 4 žumanjka
- 80 g šećera u prahu
- 100 g čokolade za kuhanje
- 100 g mliječne čokolade
- 1 dl mlijeka
- 4 dl mliječnog vrhnja za šlag
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 100 g neslanog kikirikija
Za ukrašavanje
- karamel umak
- kikiriki
Priprema
Žumanjke i šećer u prahu umutiti mikserom i kuhati na pari dok smjesa ne dosegne temperaturu od 72 °C (nekoliko minuta kuhanja). Dodati čokoladu i miješati dok se ne otopi. Skloniti s vatre te umiješati mlijeko.
Umutiti vrhnje za šlag i dodati kremu od čokolade. Kremi dodati ekstrakt od vanilije i kikiriki. Smjesu uliti u silikonski kalup za kuglof i spremiti u zamrzivač, najbolje preko noći.
Semifreddo izvaditi iz kalupa, ostaviti oko 30 minuta da se malo odledi, preliti karamelom i ukrasiti kikirikijem.
Fotografije: Od slatkoga slađe