Osnovna razlika semifredda i sladoleda leži u načinu pripreme.
I semifreddo i sladoled su hladni i kremasti deserti savršeni za vruće ljetne dane. Na prvu se, zbog njihove velike sličnosti, čini da govorimo o istom desertu. Iako obje slastice pripadaju istoj obitelji smrznutih deserata, razlike u njihovoj pripremi čine i osnovne razlike u teksturi.
Tradicionalni talijanski sladoled (ili gelato) priprema se mućenjem mlijeka, vrhnja i jaja. Sastojci se prvo skuhaju, a zatim se mućenjem u smjesu dodaje zrak. Kako sladoled sadrži vodu, pri smrzavanju se čvrsto formira.
Za razliku od sladoleda, osnovu semifredda (tal. polu-smrznuto) čini ne prečvrsto umiješano slatko vrhnje, žumanjci, bjelanjci i dodatci kao što su orašasti plodovi, voće, nougat ili čokolada. Neki recepti spominju i dodatak slastičarske kreme ili talijanske meringe. Budući da se sastojci samo lagano umiješaju, njegova struktura ostaje mnogo nježnija. Pri dubokom smrzavanju semifreddo će biti toliko čvrst da ga se može rezati na ploške, ali će ostati kremast.
Fotografija: Pixabay
[print_link]