Ukoliko imate zalihe šumskog voća izradite ovaj ukusni semifreddo s dodatkom čokoladnog namaza za koji recept donosi Irena Gavran s bloga Pregacha.
Sastojci
- 300g šumskog voća
- 50g šećera
- 100g šećera
- 60ml vode
- prstohvat soli
- 3 bjelanjka
- 250ml vrhnja za šlag
- čokoladni namaz
Priprema
Prvo izblendajte voće i šećer (50g). Nakon bledanja možete voće protisnuti kroz sitno cjedilo, ako ne volite koštice pod zubima. Zatim krenite sa pripremom sirupa. Vodu i šećer stavite u posudu pa na jakoj vatri kuhajte dok se šećer ne otopi. Smanjite na srednje slabu vatru i kuhajte nekoliko minuta dok tekućina ne postane gustoće sirupa. U međuvremenu počnite miksati bjelanjke s prstohvatom soli. Kad se počne stvarati snijeg počnite ulijevati vrući sirup, ali skroz lagano. Miksajući bez stajanja, ulijte sav sirup.
Sad slijedi najteži dio. Miksati nekoliko minuta dok se bjelanjci ne prohlade u procesu skoro do sobne temperature. Dodajte im pire od voća i sve sjedinite. Vrhnje za šlag istucite u čvrsti snijeg pa špatulom lagano umiješajte u smjesu. Kalup za kruh obložite prozirnom folijom sa svih strana. Ja sam dno posula sa nekoliko žličica čokoladnog namaza pa istresla pola smjese. Zatim sam opet dodala nekoliko žličica čokoladnog namaza pa istresla ostatak. Pospite s još nekoliko žličica čokoladnog namaza. Prekrijete s folijom od gore i stavite u zamrzivač preko noći. Prije posluživanja izvadite pola sata i režite na komade.
Fotografija: Pregacha