Jučer smo vam donijeli priču o tradicionalnim bečkim krafnama, a danas vam donosimo recept za starinske hrvatske krafne koji s nama dijeli Antonija Jagodić.
Sastojci
- 1 kocka kvasca
- 50ml ulja
- 400ml mlijeka
- 2 jaja
- 60g šećera
- 1 vanilin šećer
- korica limuna ili naranče
- 700g brašna
- prstohvat soli
Priprema
U posudu s kvascem dodati malo mlakog mlijeka. Dodati malo šećera i brašna te malo pomiješati i ostaviti na toplom da se kvasac aktivira.
Kvas prebaciti u veću posudu u kojoj ćete zamijesiti tijesto. Dodati ulje, mlijeko, jaja, šećer i vanilin šećer te koricu limuna i prstohvat soli. Zatim dodavati brašno i zamijesiti tijesto.
Posudu s tijestom pokriti s plastičnom folijom i ostaviti na toplom 45 minuta da se udvostruči. Tijesto premijesiti i opet staviti dizati 45 minuta.
Tijesto deblje razvaljati i čašom vaditi krafne (moje su bile i manje i veće). Krafne pokriti krpom i staviti još pola sata da se dižu.
Za to vrijeme ugrijte ulje i pržite par minuta sa svake strane.
Fotografija: Antonija Jagodić