Iako ljeto itekako ima pozitivnih stvari pa su tu osim sunca i mora i omiljene slastice, ali i svježe voće, često zbog visokih temperatura dolazi do kvarenja prehrambenih namirnica i trovanja ljudi.
U nastavku vam donosimo savjete i pravila kojih se potrebno pridržavati kako bi neometano uživali u najdražem voću i ukusnim slasticama.
Čiste ruke
Za početak, budući da rukama dodirujemo i pripremamo namirnice važno je uvijek imati čiste ruke, ali također paziti i na higijenu pribora te površina na kojima se hrana priprema.
Odvojite sirove namirnice
Zatim je važno odvojiti sirove namirnice od kuhanih kako ne bi došlo do prijenosa mikroorganizama koji se nalaze na sirovim namirnicama na drugu hranu.
Obratite pažnju na termičku obradu namirnica
Vrlo je važno obratiti pažnju na termičku obradu, u slastičarstvu naročito jaja, jer temeljito kuhanje i pečenje ubijaju gotovo sve štetne mikroorganizme.
Pripazite na adekvatno skladištenje
Ostatke hrane treba skladištiti na adekvatnom mjestu odgovarajuće temperature jer stajanjem na visokom temperaturama dolazi do razvoja štetnih mikroorganizama, stoga je najbolje ostatke odmah nakon konzumacije pospremiti u hladnjak.
Kako bi se izbjegli rizici povezani s hranom potrebno je birati namirnice provjerenog podrijetla.
Raspored uzimanja namirnica
Isto tako važno je obratiti pažnju na raspored uzimanja namirnica u trgovinama, odnosno da se ohlađene i smrznute namirnice uzmu pred sam kraj kupovine kako bi se izbjeglo zagrijavanje i otapanje koje dovodi do stvaranja mikroorganizama.
Važno je imati na umu da sirovo voće, jaja, mlijeko i nepasterizirana hrana, cijeđeni sokovi te ulična hrana predstavljaju potencijalni rizik za zdravlje stoga ih je u ljetnim mjesecima, ukoliko nisu pripremami i skladišteni u gore navedenim uvjetima, preporučljivo izbjegavati.
Izvor: Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu
Fotografija: Canva