Dugo smo tražili savršen recept za pince, isprobavali, mijenjali, dodavali, kombinirali i konačno došli do ovog recepta – za nas savršenog.
Sastojci
- 1 kg brašna
- 250 grama šećera
- 200 grama masti
- 3 cijela jaja i 3 žumanjka
- 100 grama svježeg kvasca
- korica limuna
- korica naranče
- 2 vanilin šećera
- po želji ruma (mi stavimo 2 čepa velike boce)
- prstohvat soli
- 120 mililitara mlijeka
- 10 ml arome sirnice
- 5 kapi arome ruže
I još
- bjelanjak + voda (za premazivanje)
- usitnjene kocke šećera
Priprema
Na vatri zagrijte malo mlijeka. Svježi kvasac razlomite u visoku šalicu ili lonac, dodajte žličicu brašna i žličicu šećera te prelijte zagrijanim mlijekom. Ostavite na toplom mjestu da se digne.
U posudi promiješajte brašno sa soli.
Na vatri otopite mast te u još vruću smjesu dodajte šećer i ostavite da se ohladi. U ohlađenu smjesu masti i šećera dodajte jaja, žumanjke, ugrijano mlijeko, vanilin šećer, rum, koricu limuna i naranče te arome i sve smiksajte u homogenu smjesu.
Ovu smjesu masti i ostalih sastojaka dodajte brašnu te je malo umiješajte, a zatim dodajte i dignuti kvas. Umiješajte tijesto koje treba ostati malo ljepljivo. Pospite tijesto brašnom, na vrh naslonite prozirnu foliju te prekrijte čistom krpom. Ostavite na toplom mjestu da se diže dok ne utrostruči volumen (nama je trebalo 2 sata).
Kada se tijesto diglo, podijelite ga na četiri do pet jednakih dijelova. Od svakog dijela oblikujte kuglu te ih rasporedite na limove za pečenje koje ste prethodno obložili papirom za pečenje. Ostavite dovoljno mjesta među njima da se mogu dignuti.
Sirnice prekrijte krpom i ostavite na toplom mjestu da se udvostruče (nama je trebalo oko sat i pol).
Kada su sirnice dobile željeni volumen, upalite pećnicu na 155 stupnjeva s ventilatorom i pustite je da se zagrije.
Sirnice razrežite na 3 ili 4 dijela, premažite razmućenim bjelanjkom s vodom i obilno pospite usitnjenim kockama šećera.
Pecite pri dnu pećnice s upaljenim ventilatorom 15-17 minuta. Nakon tog vremena, ugasite ventilator te nastavite peći još oko 20 minuta. Prije vađenja iz pećnice, čačkalicom provjerite je li sirnica iznutra pečena. Ukoliko se tijesto lijepi za čačkalicu, znači da sirnicu treba još peći.
Vruće sirnice zamotajte u čistu kuhinjsku krpu, a kada se ohlade, čuvajte ih zamotane u aluminijsku foliju. Preporuča se da ih se pojede u roku 2-3 dana.
Napomena
U ovom je receptu vrijeme potrebno za dizanje sirnica znatno smanjeno. U prethodnim pokušajima sirnice bismo dizali dva puta prije oblikovanja te još jednom oblikovane i ukupno bismo na proces dizanja potrošili oko 10-12 sati, a nekad i više. Međutim, nismo bili zadovoljni rezultatima pa smo sad skratili vrijeme i dobili zadovoljavajući rezultat. Ukoliko ipak želite dizati sirnice tri puta, evo dijela recepta koji se odnosi na to: Kad se tijesto utrostručilo, primijesite ga, dodajući malo brašna. Formirajte kuglu, pospite je šećerom i pokrijte krpom i prekrivačem te ostavite da se diže nekoliko sati, a može i cijelu noć.
Ukoliko vam se tijekom pečenja učini da su sirnice previše potamnile, možete ih prekriti aluminijskom folijom.
Za dodatni sjaj sirnica, pečene sirnice možete malo premazati uljem.
Fotografije: Kate Bošković
[print_link]