Uživanje u neodoljivoj zdravoj torti danas nam je omgućila Lorena Mihelčić s bloga Daj kolačić koja nam je poslala recept za sirovu tortu od šumskog voća.
Sastojci
Podloga
- 40 g sušenih otkoštenih datulja
- 45 g blanširanih oljuštenih badema
- 35 g pečenih oljuštenih lješnjaka
- 15 g lješnjak brašna
- 1 žlica rastopljenog kokosovog ulja
- prstohvat soli
- cejlonski cimet po želji
Krema
- 200 g organskih indijskih oraščića
- 180 g pirea od šumskog voća
- 40 g agavinog sirupa (meda ili javorovog sirupa)
- 20 g kokosovog ulja
- 35 g kakao maslaca
- 100 ml bademovog vrhnja
- naribana korica pola limuna
- 1 žličica soka od limuna
- 1 mahuna vanilije po želji
I još
- svježe bobičasto voće za dekoraciju
Priprema
Podloga
Datulje namočimo oko 10 minuta u vrućoj vodi da omekšaju. Od ukupne količine orašida odvojimo 10 g lješnjaka ili badema koje ćemo krupnije nasjeckati i na kraju umiješati u smjesu za podlogu. Ostale oraščiće sameljemo u blenderu, pa dodamo sol, kokosovo ulje i cimet ako želimo. Sjedinimo, pa stavimo namočene datulje i dobro izblendamo dok ne dobijemo čvrstu smjesu koja zadržava oblik kada ju pritisnemo rukama. Ukoliko vam je premokra, dodajte još malo lješnjak brašna da dobijete savršenu teksturu.
Podlogu utisnemo u kalup i poravnamo dnom žlice ili rukama da dobijemo ravnomjernu površinu. Ostavimo u hlanjaku ili zamrzivaču da se stisne dok radimo kremu.
Krema
Ukoliko nemate gotov pire od šumskog voća, jednostavno ga možete napraviti na način da 200 g svježeg ili zaleđenog voća prokuhate sa 30 ml vode skoro do teksture džema. Potom dobro propasirate kroz sito da se riješite koštica, a čisti pire dodate u kremu.
Namočene indijske oraščiće i sve ostale sastojke stavimo u blender i jednostavno meljemo dok ne dobijemo svilenkastu i glatku teksturu. Uvijek probajte da vidite nedostaje li vam štogod. Meni je ova slatkoća sasvim odgovarala, no ako volite slađe, dodajte još meda ili stevije.
Slaganje
Gotovu kremu izlijemo preko ohlađene podloge, zagladimo i stavimo hladiti minimalno 8 sati.
Ohlađenu tortu ukrasimo svježim bobičastim voćem i poslužimo. Lako se i pravilno reže, što mi je zbilja važno jer volim da je kriška uredna.
Napomena
Što se kombinacija okusa tiče, na pamet mi pada još krema od maline, a u podlozi dodatak nezaslađenog tamnog kakaa.
Također, krema može biti dvobojna na način da polovicu osnovne kreme odvojite i prelijete preko podloge, a u drugi dio dodate voće ili kakao i prelijete preko prve kreme. Svakako je bitno slojeve između lediti kako bi imali lijepi presjek.
Fotografije: Daj kolačić