Naša Suzana Kvesić danas nam u svojoj Školi slastičarstva otkriva tajne uspješne pripreme slastice od prženog tijesta – churrosa.
Slastice poput churrosa ili pak princes krafna i profiterola pripremaju se tako da se tijesto prvo kuha, a zatim prži ili peče. Nakon prženja odnosno pečenja tijesto izvana treba biti hrskavo, a iznutra mekano.
Osnovni sastojci za pripremu baznog prženog tijesta su: tekućina, brašno, masnoća (maslac, mast, ulje), jaja i sol. Od tekućina se obično koristi voda ili mlijeko.
Prilikom kuhanja tijesta, prvo se na vatri zakipi tekućina i masnoća, a zatim se dodaju suhi sastojci te se energično miješa dok se sve ne poveže, pazeći pritom da ne ostanu grudice. Kada se dobije loptica tijesta koja se odvaja od lonca, tada tijesto treba maknuti s vatre te malo prohladiti, a zatim, postepeno dodati jaja i sve dobro promiješati.
Nakon dodavanja jaja dobije se ljepljivo tijesto koje se zatim, ovisno o tomu koju slasticu pripremate, ili prži ili peče. Ukoliko pripremate churrose smjesu treba staviti u slastičarsku vrećicu sa zvjezdastim otvorom te direktno iz vrećice ubacivati churrose u vruće ulje. Ukoliko se pak prave princes krafne, potrebno ih je oblikovati i staviti peći u zagrijanu pećnicu te paziti da se pećnica ne otvara kako uslijed promjene temperature ne bi došlo do ispuhivanja princes krafna.
Fotografije: Suzana Kvesić