Nakon što nas je prošli tjedan uvela u čarobni svijet lijevanog tijesta, Suzana Kvesić nam ovaj put otkriva kako, bez muke, pripremiti vafle.
Vafli su slastica koja nam dolazi iz Belgije. Popularni su još od XIII. stoljeća kada su se počeli širiti po ostatku Europe i svijetu.
Postoje razne recepture za izradu vafla, a budući da smo prošlotjedni tekst posvetili lijevanom tijestu, ja vam dajem svoj najdraži recept za ovu slasticu.
Ono što je bitno kod pripreme vafla, kao i svi ostalih slastica koje se rade od lijevanog tijesta, jest da je potrebno postepeno dodavati mlijeko kako bi lakše razbile grudice. Također, nužno je razdvojiti bjelanjke i žumanjke te bjelanjke samostalno istući u čvrsti snijeg, a zatim ih postepeno, ručno miješajući, dodati prethodnoj smjesi od žumanjaka i ostalih sastojaka. Ovo je bitno kako bi se dobila prozračna tekstura vafla.
U ovom mom današnjem receptu, vafle sam poslužila s domaćim karamelom, ali vi ih po svome guštu možete poslužiti s vašim omiljenim dodacima i preljevima.
I da spomenem na kraju – vafli imaju i svoj međunarodni dan koji se obilježava 25. ožujka.
Fotografija: Unsplash
Video: Suzana Kvesić