Iako se u prehrani koristi kao zdrava zamjena za šećer, ova je studija pokazala kako kod osoba sklonih ovim bolestima njegova konzumacija može dovesti do pojave srčanog i moždanog udara ili prerane smrti.
Najnovija studija je pokazala kako je zamjena za šećer, poznata pod nazivom nazivom eritritol, povezana s prekomjernim zgrušavanjem krvi, moždanim i srčanim udarom te smrću, prenosi poslovni.hr.
Dr. Stanley Hazen, direktor Centra za kardiovaskularnu dijagnostiku i prevenciju s instituta Lerner Research pri klinici u Clevelandu te glavni autor studije rekao je: „Stupanj rizika nije skroman. Ako je razina eritritola u krvi bila u gornjih 25 % u usporedbi s najnižih 25 %, postojao je oko dva puta veći rizik od srčanog i moždanog udara. To je u rangu s najjačim srčanim čimbenicima rizika, poput dijabetesa”, prenosi poslovni.hr.
Dodatna laboratorijska istraživanja, kao i istraživanja na životinjama koja su predstavljena u radu pokazala su kako se čini da eritritol uzrokuje znatno brže zgrušavanje krvi, a poznato je kako ugrušci mogu otputovati izravno u srce ili mozak te izazvati srčani ili moždani udar.
Proizvođač umjetnih zaslađivača grupacija Calorie Control Council, osvrnula se na studiju te za CNN rekla kako su rezultati ove studije u suprotnosti s desetljećima znanstvenih istraživanja koja pokazuju da su zaslađivači s niskim sadržajem kalorija poput eritritola sigurni, što je dokazano globalnim regulatornim dozvolama za njihovu upotrebu u hrani i pićima, prenosi poslovni.hr.
Ovo je istraživanje imalo jednostavan cilj, a to je pronaći nepoznate kemikalije ili spojeve u krvi osobe pomoću kojih bi se moglo predvidjeti rizik od srčanog i moždanog udara ili smrti u narednih tri godine.
Studija je provedena na 1.157 laboratorijskih uzoraka krvi ljudi koji imaju povećan rizik od navedenih stanja.
Studija je objavljena u ponedjeljak u časopisu Nature Medicine.
Izvor: poslovni.hr
Fotografija: Canva