Na blogu Mama Drama naše suradnice Nevene Josipović našli smo divan recept za choux u kojem se spajaju okusi skute i malina.
Sastojci
Choux
- 250 ml mlijeka
- 75 g maslaca
- 25 g šećera
- 2 g soli
- 150 g glatkog brašna
- 185 g jaja
Craquelin
- 100 g smeđeg šećera
- 100 g glatkog brašna
- 100 g maslaca
- 100 g praha od maline
Krema
- 250 g skute
- 5 žlica šećera u prahu
- 1 vanilin šećer
- 300 ml slatkog vrhnja
Preljev od maline
- 250 g malina
- 5 žlica šećera
- 3 listića mente
I još
- sjeckane neslane pistacije
Priprema
Choux
U posudi zagrijte mlijeko, maslac, sol i šećer. Kada zavrije maknite s vatre i dodajte brašno te vratite na vatru i miješajte kuhačom dok se tijesto ne stvori u kuglu i ne odlijepi od dna posude.
Zatim tijesto prebacite u posudu i pustite da se prohladi pa miksajući dodajte jedno po jedno jaje. Dobivenu smjesu stavite u slastičarsku vrećicu. U lim za pečenje stavite papir za pečenje i napravite male loptice od dobivene smjese. Pazite na razmak da vam se prilikom pečenja ne zalijepe jedna za drugu. Prije pečenja na svaku lopticu stavite craquelin kojeg samo izrežite s čašom da dobijete krug.
Pecite na 160 stupnjeva 25 minuta. Kada je pečeno nikako ne otvarajte pećnicu još 10 minuta.
Craquelin
Sve sastojke izmiješajte dok ne dobijete kompaktnu smjesu. Između papira za pečenje smjesu razvaljajte tanko na 3 mm. Tako stavite u zamrzivač.
Krema
Skutu dobro izmiksajte i dodajte šećer. Posebno izmiksajte slatko vrhnje te ga lagano umiješajte u skutu.
Kada se tijesto ohladilo napunite ga kremom. Po želji možete dodati i malo meda.
Preljev od maline
Maline zajedno sa šećerom i mentom stavite na laganu vatru. Kada se raskuhaju propasirajte ih i pustite da se ohladi.
Na tanjur stavite preljev i povucite tako da dobijete crtu. Na preljev stavite choux i sa strane dodajte još malo kreme. Po preljevu pospite sitno sjeckane pistacije.
Fotografije: Mama Drama