Tihana Lohinski s bloga Strawberry soup pripremila je zdraviju verziju kolača sa šumskim voćem, ovaj put bez šećera i bijelog brašna.
Sastojci
- 3 jaja
- 100 ml meda
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 120 ml maslinovog ulja
- 120 ml tekućeg jogurta
- iscijeđeni sok od jednog limuna
- 120 g kukuruznog brašna
- 80 g pirovog brašna
- 1 žličica sode bikarbone
- naribana korica jednog nešpricanog limuna
- 150 – 200 g šumskog voća + 1 žlica meda + 1 žlica gustina
Priprema
Razdvojite bjelanjke i žumanjke.
Bjelanjke izradite u čvrst snijeg, a žumanjke izmiksajte s medom dok ne dobiju svjetliju boju.
Žumanjcima dodajte ekstrakt vanilije, a zatim postupno naizmjence dodajte maslinovo ulje, jogurt i limunov sok.
U posebnoj posudi pomiješajte kukuruzno brašno, pirovo brašno, sodu bikarbonu i naribanu limunovu koricu.
U smjesu sa žumanjcima polako umiješajte snijeg od bjelanjaka (ne mikserom, nego ručno, kuhačom).
Na kraju, također ručno, umiješajte brašna.
Kalup za pečenje (ja sam pekla u kalupu promjera 26 cm) namažite maslacem i obložite papirom za pečenje.
Šumsko voće možete dodati svježe ili smrznuto, a možete od njega napraviti i brzinski džem na način da u lončiću pomiješate šumsko voće i med i kuhate nekoliko minuta na laganoj vatri, dok se voće ne počne raspadati. Zatim dodajte gustin i kuhajte još malo dok smjesa ne postane nešto gušća. Pustite da se malo ohladi pa lagano dodajte na vrh kolača i malo prođite čačkalicom ili nožem da dobijete lijep uzorak.
Kolač pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva oko 35 minuta (čačkalicom provjerite je li pečen).
Kolač poslužiti ohlađen uz kavu ili čaj.
Fotografije: Strawberry soup