Često nepravedno zapostavljena u pripremi slastica, lavanda kao sastojak može itekako iznenaditi – kao u ovom receptu za sladoled od lavande koji potpisuje Katarina Paoletić.
Sastojci
Dio od lavande
- 300 ml mlijeka
- 300 ml vrhnja za šlag (nikako ne biljno)
- 300 ml kondenziranog mlijeka
- 3 žumanjka
- 100 g šećera
- 2 žlice cvjetića lavande
- +ljubičasta jestiva boja (može i bez)
Dio od jogurta
- 200 ml vrhnja za šlag
- 200 g grčkog jogurta
- 3 vanilin šećer
Priprema
Dio od lavande
žumanjke sa šećerom. Kada smjesa od mlijeka provrije, dodajte jedan dio u žumanjke kako biste spriječili da se zgrušaju, a onda i ostali dio. Zatim sve opet stavite na slabu vatru i miješajte desetak minuta (odnosno dok se krema dovoljno zgusne). Ostavite da se hladi u zamrzivaču.
Ono što je ključno jest „bućkati“ smjesu. Ovo se odnosi na otvaranje zamrzivača svakih sat vremena i miješanje smjese dok ponovno ne postane potpuno glatka kako biste izbjegli kristaliće leda u sladoledu.
Dio od jogurta
Sve sastojke sjednite te stavite na vatru tek toliko da se šećer rastopi. Postupak hlađenja ponovite kao i kod sladoleda od lavande.
Spajanje
Kada se je sladoled dovoljno ohladio, ali ne i potpuno zamrznuo sjednite ta dva okusa zajedno. Možete ih pomiješati (malo jedan, malo drugi i tako dok ne potrošite smjese) ili ravnomjerno rasporediti (prvo lavanda, onda jogurt) ili kako vas je volja.
Stavite sladoled natrag u zamrzivač. Prije konzumacije, sladoled ostavite barem 15 minuta na sobnoj temperaturi.
Fotografije: Katarina Paoletić