Novi tjedan donosi nam i prvi recept Bojane Matek, koju korisnici Instagrama poznaju kao boky26 – ovaj vrući ponedjeljak nam je rashladila sladoledom od limete s bijelom čokoladom i kokosom.
Sastojci
- 4 limete
- 500 ml vrhnja za šlag
- 400 g kondenziranog mlijeka (1 limenka)
- 100 g bijele čokolade
- 4 žličice ribanog kokosa
I još (za dekoraciju)
- limeta
- coconut flakes
Priprema
Iscijedite sok 4 limete u manju plastičnu posudu. Ukoliko vam smetaju komadići pulpe, procijedite ga. U drugoj, većoj posudi izradite vrhnje u šlag pazeći da ga ne pretučete. Odložite sa strane. U sok od limete dodajte kondenzirano mlijeko i miksajte mikserom 3-4 minute dok se sve lijepo ne poveže. Dodajte tu smjesu u tučeno vrhnje i miksajte dok ne dobijete ujednačenu kremu. Po želji sitno naribajte koricu limete i dodajte u sladoled te promiješajte.
Bijelu čokoladu istopite u mikrovalnoj (1 minuta) ili na parnoj kupelji te joj dodajte ribani kokos. U stakleni, metalni ili plastični kalup stavite pola kreme, žličicom nepravilno dodajte čokoladu s kokosom pa prekrijte ostatkom kreme i zatim ponovno pokapajte bijelom čokoladom i pospite kokosovim pahuljicama. Ukrasite ploškama limete.
Čokolada i kokos će kremastom sladoledu dati posebnu notu svojom hrskavošću. Površinu prekrijte prozirnom folijom kako biste izbjegli stvaranje kristalića leda i stavite u zamrzivač na minimalno 6 sati.
Prije formiranja kuglica i posluživanja, izvadite sladoled iz zamrzivača na 10-15 minuta (ovisno o tomu koliko je stajao u zamrzivaču).
Poslužite u kornetu ili u zdjelicama uz dodatke po želji.
Fotografije: Bojana Matek