Iako se mnogi već opraštaju od ljeta, mi smo odlučili da mu nećemo dozvoliti da nam tako lako ode – danas ga zadržavamo ovim sladoledom s likerom od jaja čiji su recept s nama podijelile Inga i lily Bašić s bloga Feeding Art.
Sastojci
- 3 žumanjka
- 40 g šećera
- ¼ mahune vanilije
- 180 g mlijeka (min 3,5% masnoće)
- 120 g vrhnja za šlag (min masnoće 32%)
- 100 ml likera od jaja
Priprema
Zdjelu u kojoj ćete staviti pripremljenu smjesu za sladoled ostavite u zamrzivaču da se hladi dok pripremate smjesu. Na taj način ćete brže ohladiti smjesu jer nije poželjno da dugo stoji na sobnoj temperaturi.
Žumanjke, šećer i unutrašnjost vanilije pjenasto izmutiti. Mlijeko i vrhnje za šlag zagrijati na vodenoj kupelji da bude mlako. Dodati 1-2 žlice u tučene žumanjke, promiješati i spojiti s ostatkom mlijeka i vrhnja. Zagrijavati na vodenoj kupelji do 80°C (radi pasterizacije). Smjesu purirati da se svi sastojci dobro sjedine te preliti u ohlađenu zdjelu iz zamrzivača.
Ubaciti koru vanilije (iz koje ste prethodno sastrugali vaniliju i zagrijali sa smjesom). Kada se ohladi na sobnoj temperaturi, prekrijte folijom i ostavite u hladnjaku barem 5-6 sati, a najbolje tijekom noći. Što je smjesa hladnija, brže će se sladoled stisnuti u stroju za sladoled. A i arome (u ovom slučaju vanilije) bolje i intenzivnije će se razviti.
Ujutro izvadite koru vanilije iz smjese i još jednom dobro pirirajte (poboljšava kremoznost sladoleda).
Ubacite smjesu u stroj za sladoled i prema uputama za stroj pripremite sladoled. Kada se smjesa počne pomalo smrzavati (negdje na pola puta do gotovog sladoleda), ulijte liker od jaja.
Kada se sladoled već dovoljno stisnuo, prebacite ga u posudu s poklopcem i ostavite u zamrzivaču.
Napomena
Sladoled je intenzivnijeg okusa pa po želji možete i manje likera staviti, ali vam savjetujem da pokušate prvo po receptu napraviti. Ne morate odjednom 100 ml likera ubaciti, prvo dio, pa za 5 minuta ostatak.
Recept je za stroj za sladoled. Moj je kapaciteta 300 ml. S kompresorom je pa nije potrebno zamrzavati posudu prije izrade sladoleda. Možete sladoled napraviti i sa strojem bez kompresora, jednostavno slijedite upute proizvođača.
Ja pripremam smjese za sladoled (kod tople pripreme, bez obzira je li s jajima ili bez) uvijek iznad parne kupelji jer se moraju zagrijavati do 80°C i na taj način izbjegnem mogućnost da smjesa zagori.
Idealna temperatura za čuvanje sladoleda u zamrzivaču je od -15 do -18. Kako ja imam kombinirani hladnjak bez mogućnosti da se zamrzivač posebno temperira, ponekad se temperatura spusti i na -25. U tom slučaju, ako je sladoled pretvrd, ostavite ga 5-10 minuta u običnom hladnjaku prije serviranja.
Napominjem da se ovaj sladoled lako porcionira i ako je temperatura nešto ispod -18 zbog alkohola u njemu (alkohol usporava proces zamrzavanja).
Fotografija: Feeding Art