Jedino kako se mi znamo boriti protiv zaraze je – dobrim slasticama, a ona koja nam uvijek da dobar recept za to je Ana Prša – danas nas liječi sladoled tortom.
Sastojci
(za tortu promjera 26 cm)
Kora
- 7 bjelanjaka
- prstohvat soli
- 7 žlica šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 prašak za pecivo
- 150 g krupno mljevenih tostiranih lješnjaka
Prva krema
- 300 ml mlijeka
- 2 žlice šećera
- 1 vrećica pudinga od čokolade
- 100 g čokolade
Druga krema
- 300 ml mlijeka
- 1 vanilin šećer
- 2 žlice šećera
- 1 vrećica puding vanilije
Treća krema
- 7 žumanjaka
- 7 žlica šećera
- 250 g maslaca
I još
- 150 g slatkog vrhnja
- 2 žlice krupno mljevenih tostiranih lješnjaka
Priprema
Kora
Bjelanjke s prstohvatom soli tući u snijeg, postepeno dodajući šećer i vanilin šećer.
Pred kraj umiksati i prašak za pecivo pa umiješati lješnjake.
Smjesu izliti u kalup za torte, preko papira za pečenje.
Peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 170°C oko 20 minuta.
Pečenu koru ohladiti.
Prva krema
U manjem loncu izmiješati mlijeko, šećer i puding od čokolade.
Staviti kuhati i neprestano miješati dok ne zakipi. Maknuti s vatre pa dodati nasjeckanu čokoladu. Vratiti i miješati dok se čokolada ne otopi.
Kremu prebaciti u manju posudu, prekriti folijom i pustiti da se ohladi.
Druga krema
U manjem loncu izmiješati mlijeko, šećere i puding od vanilije.
Staviti kuhati i neprestano miješati dok ne zakipi i dok se ne zgusne.
Kremu prebaciti u manju posudu, prekriti folijom i pustiti da se ohladi.
Treća krema
Žumanjke izmiksati sa šećerom u posudi.
Posudu staviti na lonac s vodom (paziti da ne dodiruje vodu) pa kremu kuhati na pari dok ne dosegne temperaturu od 84°C.
Kuhanu kremu ostaviti da se ohladi pa u nju umiješati maslac. Kremu podijelite na dva dijela, pa jedan dio umiješajte u kremu od čokolade, a drugi u kremu od vanilije.
Slatko vrhnje istući u šlag.
Slaganje
Tortu slažite u kalupu. Na koru stavite kremu od čokolade, na nju zatim kremu od vanilije. Na vrh nanesite šlag. Ukrasite po želji krupno sjeckanim/mljevenim lješnjacima.
Tortu je najbolje ostaviti preko noći u hladnjaku.
Fotografije: Ana Prša