Dva okusa sladoleda i osvježavajući žele od šumskog voća našli su svoje mjesto u ovoj sladoled torti čiji je recept s nama podijelila Irena Gavran s bloga Pregacha.
Sastojci
Podloga
- piškote
Sladoled od mascarponea i vanilije
- 125 ml vrhnja za šlag
- 125 g mascarponea
- 1 žličica ekstrakta od vanilije
- 200 ml zaslađenog kondenziranog mlijeka
Žele od šumskog voća
- 350 g šumskog voća
- 100 g šećera
- ½ vrećice želatine
- 2 žlice vode
Sladoled od šumskog voća
- 125 ml vrhnja za šlag
- 125 g mascarponea
- 1/3 pirea od šumskog voća
- 200 ml zaslađenog kondenziranog mlijeka
- 2 žličice ruma
Priprema
Prvo pripremite kalup. Ja sam koristila onaj za kruh i obložila sam ga prozirnom folijom.
Sladoled od mascarponea i vanilije
Vrhnje za šlag i mascarpone počnite mikstati i miksajte dok ne dobijete homogenu i kremastu smjesu. Dodajte ekstrakt i kondenzirano mlijeko i lagano umiješajte špatulom u smjesu da se sjedini. Kremu istresite u kalup i stavite u zamrzivač.
Žele od šumskog voća
Šumsko voće stavite kuhati sa šećerom. Kad prokuha, a šećer se otopi, štapnim mikserom napravite pire od voća. Prema vlastitoj procjeni odvojite 2/3 pirea za žele, a 1/3 za kremu. Pola vrećice želatine pospite za 2 žlice vode i pustite da nabubri. Kad je nabubrila, stavite ju u 2/3 vrućeg pirea i miješajte dok se želatina ne otopi. Žele prelijte preko bijele kreme i vratite u zamrzivač.
Sladoled od šumskog voća
Kao i u prvom slučaju, smiksajte vrhnje za šlag i mascarpone, a zatim špatulom lagano umiješajte pire, mlijeko i rum. Sjednite i istresite preko želea.
Poslažite piškote (moje su namočene u mlijeko, ali bolje mi bude bez umakanja, pa taj dio ostavljam vama na izbor).
Napomena
Ova sladoled torta je moguća u puno kombinacija, a ja vam donosim jednu od njih. Ovdje sam koristila šumsko voće jer me taj kiselkasti dio još više osvježi. Imate 4 sloja: piškote, sladoled od šumskog voća, žele od šumskog voća i sladoled od mascarponea i malo vanilije. Uglavnom, za taj bijeli dio su bili svi komentari oduševljenja, jer je bazni dio u koji se može štošta kombinirati.
Umjesto šumskog voća, slobodno koristite bilo koje drugo, bobičasto voće.
Ovu tortu možete pripremiti i bez piškota ili keksa.
Fotografije: Pregacha