Mnoge od nas sam spomen šnenokli vraća u djetinjstvo, a za današnji vremeplov zaslužna je Natalija Milodanović s bloga Mystic Cake koja s nama dijeli svoj recept za šnenokle.
Sastojci
(za 6-8 porcija)
Za šnenokle
- 1 l mlijeka
- 3 vanilin šećera
- 6 jaja
- prstohvat soli
- 6 žlica šećera
- 1 žlicaa oštrog brašna
Za dekoraciju
- sjeckani bademi (ili po želji)
Priprema
Mlijeko stavite u lonac, dodajte vanilin šećer i stavite na srednju vatru da se zagrijava. Za to vreme razdvojite bjelanjke od žumanjaka. U posudu s bjelanjcima dodajte prstohvat soli pa počnite miješati mikserom. Kad se zapjeni, dodajte 3 žlice šećera, jednu po jednu i miksajte dok ne dobijete potpuno čvrst i sjajan snijeg.
Kada mlijeko provrije, smanjite vatru tako da mlijeko samo blago struji pa žlicom uzimajte po malo snijega od bjelanjaka i spuštajte knedlice u mlijeko. Svaki put umočite žlicu u mlijeko kako se za nju snijeg ne bi lijepio. Kuhajte knedlice od bjelanjaka oko pola minute s jedne strane pa kad narastu preokrenite ih žlicom na drugu stranu i kuhajte još oko pola minute.
Napomena: pazite da ne prekuhate bjelanjke jer ako ih kuhate duže nego što treba, knedlice bi mogle splasnuti i skupiti se, što nikako nije cilj. Knedle trebaju narasti i ostati takve.
Pazite da u jednoj turi kuhanja ne stavite previše knedlica odjednom, jer moraju imati mjesta u loncu budući da se šire.
Skuhana bjelanjka vadite iz mlijeka rešetkastom žlicom kako bi se dobro ocijedila pa ih slažite sa strane u jednu posudu.
Kad završite s kuhanjem bjelanjaka, žumanjcima dodajte preostali šećer (3 žlice) pa pjenjačom dobro promiješajte. Zatim dodajte jednu ravnu žlicu brašna i malo vrućeg mlijeka iz lonca pa sve dobro promiješajte da ne bude grudica.
Ulijte žumanjke u vruće mlijeko, sve vrijeme miješajući pjenjačom i kuhajte nekoliko minuta na srednjoj vatri dok se smjesa blago ne zgusne, kao umak.
U prikladne posudice najpre stavite umak od žumanjaka pa zatim odozgo posložite oblake od bjelanjaka. Možete ih i preliti umakom od žumanjaka – po želji.
Desert dobro ohladite u hladnjaku, a prije posluživanje pospite sjeckanim bademima ili orašastim plodovima po želji. Može i ribana čokolada, mljeveni keks ili što god volite.
Fotografija: Mystic Cake