Kad nas je već korona virus zatvorio u kuće i do daljnjega odgodio sve naše planove za putovanja po svijetu, možemo barem putovati u mislima, pritom upoznavajući tradicionalne uskršnje slastice drugih naroda.
Mnoge od nas uskršnje vrijeme vraća u djetinjstvo i mirise brojnih slastica koje su naši roditelji, bake i djedovi spremali u ovo posebno doba godine. No, jeste li se ikad zapitali koje slastice u djetinjstvo vraćaju Španjolce?
Možda upravo među njima pronađete jednu kojom ćete ove godine iznenaditi svoje ukućane.
Torrijas de leche
Varijante pohanog kruha uskršnje je jelo prisutno u svim dijelovima Španjolske, ali se ipak najčešće pravi u Madridu gdje se jede u kućama, slastičarnama i restoranima. Kriška kruha se prvo natopi u mlijeku koje se prethodno kuhalo sa štapićima cimeta i šećerom, premaže jajom te potom prži u ekstra djevičanskom maslinovom ulju. Za postizanje savršenog okusa, pohani kruh se naposljetku posipa cimetom ili šećerom u prahu.
Mona de Pascua
Ovaj desert simbolizira završetak korizme, a najčešće se jede u autonomnim zajednicama Kataloniji, Valenciji, Murciji i Castilla – La Manchi. Ime dolazi od arapskog izraza munna što u prijevodu znači odredba o ustima, a odnosi se na dar koji su domoroci s područja sjeverne Afrike davali svojim gospodarima. U obliku je krune koja sadrži kuhana jaja, često obojena, a baza kolača se puni vrhnjem i čokoladom ili marmeladom. Tijesto je zahtjevno za izradu jer ga treba puno mijesiti, nakon čega ga je potrebno staviti da odstoji sat vremena. U Valenciji je najpopularnija verzija ovog deserta el panquemado koji se pravi u različitim životinjskim oblicima poput zmije, guštera ili majmuna te naposljetku prelijeva obojenim anisom.
Buñuelos
Od davnih se vremena nastojalo da uskršnja jela sadrže što više kalorija kako bi se lakše izdržao post. Nekoć znani kao voće iz tave, korizmeni buñuelosi podsjećaju na fritule, a od ostalih se razlikuju po tome što su aromatizirani bijelim vinom, citrusom i anisom u zrnu. Osim navedenog, osnovni sastojci uključuju mlijeko, maslac, šećer, pšenično brašno, jaja, ulje za prženje i sol po želji.
Pestiños
Ovaj andaluzijski specijalitet se priprema kako u vrijeme uskršnjih, tako i u vrijeme božićnih praznika. Vjeruje se da dijeli podrijetlo s marokanskom chebakiom koja se konzumira za vrijeme ramazana zbog visoke energetske vrijednosti. Smjesa za pestiñose sastoji se od brašna, šećera, bijelog vina te naranče, cimeta i sezama koji im daju poseban okus.
Veličina i oblik se razlikuju od mjesta do mjesta, a popularni oblici pramca i leptir kravate se dobiju tako da se tijesto ovalnog oblika savija prema središtu.
Roscos
Posljednji specijalitet na našoj listi prijedloga španjolskih slastica koje ovog Uskrsa možete i sami napraviti u svojim domovima je jako jednostavan te također vuče arapsko podrijetlo kao što je to slučaj s velikim brojem andaluzijskih jela. Osnovni sastojci uključuju brašno, kvasac, jaja, ulje, mlijeko i šećer.Roscosi mogu trajati danima jer su jednako ukusni i kad se malo stvrdnu.
Fotografija: Lorena Grubišić