Na blogu Tirkizna koji vodi Ana Raguž pronašli smo divni recept za tortu od limuna i meringe.
Sastojci
Biskvit
- 1 jaje
- 60 g šećera u prahu
- korica jednog limuna
- 45 ml slatkog tekućeg vrhnja
- 30 g brašna
- ½ žličice praška za pecivo
- 30 g mljevenih badema
Krema
- 2 listića želatine
- 2 jaja
- 70 g šećera u prahu
- korica 2 limuna
- sok 2 limuna
- 30 g rastopljenog maslaca
- 300 g slatkog vrhnja
Meringa
- 2 bjelanjka
- 30 ml vode
- 120 g šećera u prahu
Priprema
Biskvit
U jednoj posudi umutite pjenasto jaje sa šećerom, dodajte koricu limuna i slatko vrhnje. Sve dobro sjedinite. Zatim dodajte brašno kojem ste dodali pola žličice praška za pecivo i mljevene bademe. Lagano špatulom sve umiješajte i povežite (nemojte više miksati).
Pripremite kalup za tortu promjera 18 – 20 cm. Obložite ga papirom za pečenje i ravnomjerno nanesite smjesu u kalup.
Upalite i ugrijte pećnicu na 180°C.
Biskvit pecite 15 minuta na 180°C. Ohladite. Hladni biskvit izvadite iz kalupa.
Krema
U hladnoj vodi potopite listiće želatine. U jednoj posudi umutite pjenasto jaja sa šećerom 5 – 10 minuta dok ne udvostuči volumen. Dodajte koricu dva limuna i sok dva limuna, rastopljeni maslac i sve promiješajte da se sjedini. Sve ulijte u jedan lončić na vatru i miješajte dok se ne napravi krema, pazite da vam ne zagori. Maknite s vatre i u vrelo dodajte ocijeđene listiće želatine. Dobro promiješajte da se želatina rastopi. Prebacite dobivenu kremu u staklenu posudu, zatvorite je prozirnom folijom i ohladite prvo na sobnoj temperaturi, a potom kratko u hladnjaku.
U međuvremenu od slatkog vrhnja napravite čvrsti šlag i dodajte žlicu po žlicu šlaga kremi od limuna, ne miksajte već lagano umiješajte dok ne potrošite sav šlag i dok krema ne postane kompaktna.
Biskvit stavite na tanjur za posluživanje i oko njega stavite obruč za tortu namještenu na veličinu biskvita. Ravnomjerno nanesite kremu i lijepo je poravnajte. Ostavite 4 sata u hladnjaku da se krema stisne.
Meringa
Izmiksajte 2 bjelanjka u čvrsti snijeg.
U jednom lončiću na vatri rastopite vodu i šećer. Sad će vam biti potreban kuhinjski termometar. Temperatura mora dosegnuti 115°C. Kada to postignete maknite s vatre i malo po malo dodajete sirup bjelanjcima koje sada miksate najmanjom brzinom, potrošite sav sirup i nastavite miksati bjelanjke desetak minuta, sada najjačom brzinom dok se bjelanjci posve ne ohlade.
Ukoliko nemate termometar radite swiss meringu, tucite na pari bjelanjke i šećer (bez vode) dok se sav šećer ne istopi, maknite s pare. Potom najjačom brzinom miksajte bjelanjke, dalje je postupak isti.
Dobivenu meringu stavite u slastičarsku vrećicu sa željenim nastavkom i nakon minimalno 4 sata hlađenja torte, ukrasite je po želji s tim da rubove meringe flambirate brenerom (ako nemate brener, preskočite spaljivanje).
Fotografija: Tirkizna