Vrućina je ovih dana doslovno otopila Hrvatsku i prisilila nas da se protiv nje borimo svim sredstvima: naš današnji saveznik je semifreddo s jagodama čiji recept nam donosi Lidija Osmak s bloga Gurmanka.
Sastojci
Krema
- 3 jaja
- 2 žumanjka
- 200 g šećera
- 1 žličica arome vanilije
- 500 ml slatkog vrhnja
Preljev od jagoda
- 250 g jagoda (svježe ili smrznute)
- 5 žlica šećera
- 100 ml vode
- 1 žličica gustina
Priprema
Krema
Mikserom dobro izradite jaja i šećer pa dodajte aromu vanilije i promiješajte.
Dobivenu smjesu kuhajte na pari nekih 10 minuta i na kraju lagano rukom umiješajte šlag od tučenog slatkog vrhnja.
Kalup obložite prozirnom folijom i ulijte dobivenu smjesu.
Ostavite ga preko noći u hladnjaku da se dobro zamrzne.
Preljev od jagoda
Svježe ili smrznute jagode stavite kuhati sa šećerom i malo vode na srednju vatru.
Kuhajte dok voće ne omekša, a zatim ga usitnite štapnim mikserom.
Ako vam smjesa nije dovoljno gusta možete je prokuhati sa žličicom gustina razmućenim u malo hladne vode.
Drugi dan servirajte vaš hladan desert preliven umakom od jagoda i uživajte!
Fotografija: Gurmanka