Kuglof je dio božićne tradicije, a mi vam predlažemo da izradite ovaj po receptu Ane Raguž s bloga Tirkizna koji će unijeti dašak promjene na vaš božićni stol.
Sastojci
Kuglof
- 3 mandarine (300 g otprilike)
- 30 ml ruma
- 40 g grožđica
- 200 g omekšalog maslaca (sobne temperature)
- 120 g šećera
- 1 vanillin šećer
- 3 jaja
- 180 ml tekućeg jogurta
- korica limuna, korica naranče
- 400 g brašna
- 1 prašak za pecivo
- žličica cimeta
- 20 g brusnica
- 20 g suhih marelica (narezanih na komadiće)
Glazura
- 150 g šećera u prahu
- 2 do 3 žlice narančinog soka
Priprema
Mandarinama skinite peteljke i skuhajte ih u lončiću s vodom (ako su kupovne prolijte prvu, proključalu vodu, stavite novu i nastavite kuhati 10 minuta), a ako su domaće kuhajte ih 10 minuta. Maknite s vatre, prolijte vodu, a mandarine izblendajte zajedno s korom.
U jednu zdjelicu stavite rum i dodajte grožđice. Miksajte omekšali maslac, šećer i vanilin šećer dok ne dobijete kremu. Dodajte jedno po jedno jaje, konstantno miksajući, zatim polako dodajte jogurt i korice agruma. Umiješajte brašno u koje ste stavili prašak za pecivo i cimet. Dodajte i izblendane mandarine. Sve lijepo sjedinite. Na kraju umiješajte sa špatulom ocijeđene grožđice, brusnice i narezane marelice.
Pripremite kalup za kuglof. Oblino ga namažite maslacem i pospite brašnom.Ulijte smjesu u kalup.Upalite i ugrijte pećnicu na 180 C. Pecite kuglof oko 35 minuta (svakako provjerite drvenim štapićem da li je pečen – štapić mora biti suh). Izvadite iz pećnice, prekrijte krpom i ohladite 10 minuta. Prebacite na tanjur za serviranje da se potpuno ohladi bez kalupa.
Kad se kuglof potpuno ohladio, pripremite glazuru. Pomiješajte šećer u prahu s 3 žlice soka od naranče (mora biti jako gusto) i prelijte po vrhu kuglofa. Ukrasite dodatno po želji (ja sam nasjeckala pistacije i izlomila dehidrirane maline).
Fotografija: Tirkizna