Kraj lipnja donio je poseban razlog za slavlje i sreću mladoj Ani Jozić, ambicioznoj djevojci kojoj jedan kromosom više nije stao na put ostvarenju njezinih životnih ciljeva i otvaranju sasvim posebnog ugostiteljskog objekta nazvanog „Fritule kod Ane“.
„Fritule kod Ane“ jednostavan je naziv jednog sasvim posebnog ugostiteljskog objekta u Hrvatskoj. I ponuda slastica, mnogi bi rekli, sasvim je uobičajena – fritule, te neizostavne slastice primorske Hrvatske, obogaćene brojnim preljevima i dodacima ono je čime se ovaj objekt diči.
Ipak, nešto nam je privuklo pažnju kad su „Fritule kod Ane“ krajem lipnja otvorile svoja vrata. Iza ove slatke dalmatinske priče stoji jedna odlučna, ambiciozna i uspješna 18-godišnja dama posebna po onom jednom kromosomu više. Nasmiješena Ana Jozić otvorenjem vlastitog ugostiteljskog objekta postala je, barem koliko mi znamo, prva osoba s Downovim sindromom koja se upustila u ove ugostiteljsko-poduzetničke vode i to nešto prije službene dodjele svjedodžbe Turističko-ugostiteljske škole u Splitu.
Kako je priča krenula, otkrila na je njezina mama Angela, Anina najveća podrška i najglasniji navijač: „Ukazala nam se prilika za novim prostorom za naš slastičarski posao jer je unutar tog prostora bio dodatno jedan mali kutak, kao stvoren za Anu. Taman je završila slastičarsku školu i to nam je dalo dodatni motiv. Razmišljali smo što bismo mogli, a da ona može raditi s obzirom na to da ima Down sindrom (iako to Ani nikad nije bila prepreka za bilo što u životu jer je jako sposobna i pametna). Ponuda u Primoštenu je jako bogata, ali fritula nema tako smo odlučili upravo za to. Bili smo jako uzbuđeni zbog svega.“
Osim mame Angele, Anina najveća podrška su njezina sestra Sara i brat Anđelo te Tea, a njezin tata Frane pobrinuo se da sve u ovom slatkom kutu bude prilagođeno Ani kako kako bi što lakše mogla raditi.
Otvorenju ovog slatkog primištenskog kutka prisustvovao je veliki broj ljudi, a Ana nam je otkrila kako je njoj to sve izgledalo: „Na otvaranju je bilo puno ljudi. Moja kuma Zrinka je uredila sve… Napuhala balone i stavila crvenu vrpcu koju sam prerezala. Sretna sam jako.“
U ponudi Aninog slatkog kutka nalaze se fritule napravljene po domaćem receptu njihove dugogodišnje prijateljice Eme: „Imamo i male mini palačinke te volim jest sa Nutellom, a fritule s čokoladom ili Buenom. Ima puno okusa.“ – otkriva nam Ana, dok njezina mama otkriva da u ponudi imaju razne čokoladne i voćne preljeve, a ponosno dodaje i da su njihove fritule one prave, tradicionalne, domaće.
Primijetili su to i posjetitelji koji su ih podržali na otvaranju, a podršku nastavljaju iskazivati iz dana u dan: „A kako vrijeme ide podrške je sve više. Ljudi dolaze sa svih strana kako bi probali njene fritule, fotografirali se, divili joj se kako radi. Vrlo je predana poslu i uživa.“ – priča nam Angela, napominjući da Ana ipak ne bi mogla sama odraditi cijeli dan. „Iris i Božo su Anina desna i liva ruka. Oni pomažu Ani u svemu. Ipak ne može biti cijeli dan. Dođe nekoliko sati ujutro i popodne.“
Anin izbor srednje škole nametnuo se kao logičan u obitelji koja se bavi slastičarstvom: „Pa kako je Ana rasla tako smo joj uvijek nastojali omogućiti da ima sve što i ostali njeni vršnjaci. Tako smo je upisali u redovan vrtić, osnovnu školu osnovnu i na kraju u Turističku školu u Splitu. Kako se i sami bavimo slastičarstvom, najlogičnija opcija je bila da i ona slijedi naše korake. A prilika se ukazala i prije nego je dobila diplomu. Sve je bilo sasvim slučajno, a ispalo je savršeno i vise od očekivanog.“ – ponosno ističe Anina mama.
Anini dojmovi iz srednje škole i više su nego pozitivni, a osim znanja i prijateljstva, tamo je, otkriva nam, pronašla i ljubav: „Završila sam za kuharicu u kuharskoj školi u Splitu. Bilo mi je super.
Profesori su odlični i bilo mi je baš lijepo. Puno sam toga naučila od svog razrednika Nikše. Kuhali smo svašta. I od Karmele koja me je naučila praviti kolače. U razredu sam bila s Antom Jurinom koji mi je sada dečko. Radim kako bih kupila stan, a on radi isto. Mora mi kuput prsten.“- smije se Ana.
Ambiciozna i vrijedna kakva je, Ana već razmišlja o tomu što će kad sezona prođe pa njezin objekt preko godine zatvori vrata: „Na jesen bih voljela opet nešto raditi jer ovo je samo ljeti. Naći ću neki posao u Splitu. Praksu san radila u restoranu Corto Maltese. Jako sam sretna, a i posao ide.“ – zaključuje Ana.
„Mi kao roditelji smo jako ponosni pogotovo jer ona to voli i uživa u svakom radnom danu. Ništa joj nije teško i sve voli raditi. Mislim da čak nismo ni svjesni svega jer je Ana uvijek sve mogla i znala pa nam je ovo kao pod normalno da može. Čim je upisala školu znali smo da ćemo ići u ovako nekom smjeru, ali se nismo nadali da će to biti prije nego i dobije diplomu. Par dana prije dodjele je bilo otvorenje. Imamo još neke ideje u budućnosti, ali o tomu kad dođe vrijeme… neka ostane slatka tajna.“ – zagonetno će na kraju ponosna Angela Jozić, mama djevojke koja dokazuje da se doista sve može kad se hoće.
Fotografije: Branka Mitrović Kukoč