Uz neizostavnu sirnicu, ove godine svoj blagdanski stol možete obogatiti i fantastičnom pletenicom čiji recept nam donosi Ana Raguž s bloga Tirkizna.
Sastojci
- 10 g svježeg kvasca
- 50 ml toplog mlijeka
- 350 g brašna
- 80 g šećera
- 1 vanillin šećer
- prstohvat soli
- korica jednog limuna
- 3 jaja
- 150 g maslaca sobne temperature
Premaz
- 1 žumanjak
- malo mlijeka
- granule šećera
Priprema
Izmrvite kvasac u 50 ml toplog mlijeka te dodajte malo šećera i brašna (koje ste oduzeli od ukupne količine brašna i šećera). Pustite 10 minuta da se uzdigne.
Pomiješajte brašno s ostatkom šećera, vanilin šećerom, prstohvatom soli, koricom limuna i jajima. Dodajte uzdignuti kvasac i sve pomiješajte. Na kraju dodajte komad po komad maslaca i miksajte s nastavkom za tijesta desetak minuta. Prekrijte prozirnom folijom i pustite 1 sat na toplom da se diže.
Prebacite tijesto na pobrašnjelu radnu površinu i podijelite na tri jednaka dijela. Svaku lopticu razvaljajte i zamotajte u valjak (tako da dobijete 3 trake). Prebacite trake na masni papir. Krajeve traka spojite pri vrhu i ispletite pletenicu. Premažite žumanjkom kojeg ste umutili s malo mlijeka. Pospite granulama šećera (ukoliko ih imate). I bez šećera će biti predivne. Prebacite masni papir s pletenicom na lim za pečenje u kojem ćete je peći. Pustite da se tijesto diže još 30 minuta.
Upalite I ugrijte pećnicu na 180°C. Pecite pletenicu oko 25 minuta odnosno dok lijepo ne porumene.
Fotografija: Tirkizna