O nekim kolačima često slušaš, a rijetko ih pripremaš. Takav je i ovaj recept za slatke ružice koje sam zadnji put pripremala prije desetak godina, a koje su mi se sad učinile kao izvrsna dopuna brojnih karnevalskih recepata.
Sastojci
Tijesto
- 20 g svježeg kvasca (+ žličica šećera i brašna i malo mlijeka)
- 185 g glatkog brašna
- 115 g oštrog brašna
- 3 žumanjka
- 15 g šećera
- 1 vanilin šećer
- korica limuna
- 100 ml mlijeka
Nadjev
- 100 g maslaca
- 100 g šećera
- 1 čep ruma (od velike boce)
- 1 vanilin šećer
Preljev
- 200 ml mlijeka
- 50 g šećera
I još
- šećer u prahu
Priprema
Tijesto
Prvo pripremite svježi kvasac. Malo mlijeka (oko pola decilitra) ugrijte do vrenja. U visoku posudu ili šalicu stavite razlomljenu polovicu kocke kvasca kojoj ste dodali žličicu šećera i brašna te lagano zamiješajte i ostavite pokriveno tanjurom na toplom mjestu da se digne.
Na vatri ugrijte 100 ml mlijeka. U jednoj posudi lagano izmiješajte žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom (tek toliko da se povežu sastojci), a zatim, stalno miješajući, malo po malo, dodajte ugrijano mlijeko.
U drugu posudu stavite glatko i oštro brašno pa mu dodajte dignuti kvasac i žumanjke i umiješajte tijesto. Tijesto stavite u staklenu posudu, pokrijte prozirnom folijom i ostavite da se diže oko pola sata.
U međuvremenu pripremite nadjev.
Nadjev
Maslac sobne temperature miješajte sa šećerom dok ne dobijete pjenastu smjesu. Dodajte vanilin šećer i rum pa sve lijepo izmiješajte.
Slaganje
Kada se tijesto diglo, razvaljate ga na debljinu nekoliko milimetara u obliku pravoktunika te na njega ravnomjerno po cijeloj površini nanesite nadjev od maslaca i šećera. Zarolajte ga u roladu, a zatim režite komade debele nekoliko milimetara i slažite u mali lim za pečenje koji ste namastili maslacem i posuli brašnom. Kada složite sve komade, prekrijte lim krpom za pečenje i stavite na toplo da se diže.
Pećnicu upalite na 180 stupnjeva s ventilatorom i pustite da se grije dok se toblikovane ružice ne dignu.
Dignute ružice stavite u pećnicu i pecite oko 10 minuta, nakon čega ćete ih preliti preljevom.
Preljev
Na vatri zagrijte mlijeko i šećer do vrenja te ugasite vatru i ovim preljevom prelite ružice nakon deset minuta pečenja. Vratite ih u pećnicu na još oko 20 minuta (ovisno o jačini vaše pećnice).
Gotove ružice izvadite iz pećnice, po želji pospite šećerom u prahu te servirajte uz toplo mlijeko ili kakao.
Napomena
U izvornom receptu išlo je 300 g glatkog brašna, ali nedostatak istog naveo nas je da eksperimentiramo s kombinacijom glatkog i oštrog, no vi slobodno možete koristiti samo glatko.
Ukoliko vam tijekom pripreme tijesta, ono bude malo suho, dodajte mu još malo mlijeka.
U izvornom receptu u preljev za ružice išlo je 100 g šećera, no nama je takav preljev bio presladak pa smo smanjili količinu šećera.
Fotografije: Kate Bošković
[print_link]