Volimo slatke doručke, a Bojana Matek s Instagram profila boky26 donosi nam recept za čvoriće s džemom za koje vjerujemo da bi bili baš odličan izbor za doručak.
Sastojci
(za oko 16 komada)
- 350 ml mlijeka
- 2 vrećice instant kvasca
- 125 g maslaca
- 750 g brašna (plus cca. 2 šake za posipanje)
- 1 žličica soli
- 120 g šećera
- 1 veliko jaje
I još
- 2-3 žlice džema od jagoda
- listići badema
- šećer u prahu (po želji)
Priprema
Zagrijete mlijeko da bude vruće, ali ne kipuće. Dodajte žličicu šećera i kvasac pa pustite oko 10 minuta da se zapjeni i digne. Maslac otopite u mikrovalnoj.
U veću posudu stavite brašno, sol i šećer, dodajte uzdignuti kvasac, istopljeni maslac i jaje.
Zamijesite tijesto. Dodajte pomalo još ove 2 šake (cca) brašna dok mijesite kako biste dobili glatko tijesto koje se ne lijepi. Mijesite oko 10 minuta. Tijesto zatim oblikujte u kuglu i stavite u nauljenu posudu. Prekrijte ga plastičnom folijom pa krpom i pustite na toplome da se udvostruči. Potrebno je oko 45 minuta do sat vremena.
Zatim tijesto istresite na pobrašnjenu površinu te razvaljajte u veliki pravokutnik. Neka bude tanko razvaljano. Lijevu polovicu tijesta premažite džemom, a zatim preklopite poput knjige drugom, desnom polovicom.
Ne pretjerujte s nadjevom jer će curiti. Pređite nekoliko puta valjkom po površini tijesta da se gornja i donja polovica spoje. Režite vodoravne trake tijesta široke oko 2 cm. Svaku traku razvlačite, uvijajući ih poput svrdla. Zatim svako svrdlo zamotajte oblikujući puža ili čvor. Zadnji kraj tijesta progurajte ispod čvora da se prilikom pečenja ne deformira. Svaki čvor još lagano premažite džemom pa pospite listićima badema. Pecite u pećnici zagrijanoj na 200°c oko 8 minuta.
Po želji pospite šećerom u prahu, ali meni je dovoljno slatko.
Fotografije: Bojana Matek