Ponovno se zdravo sladimo i to slatkim kruhom od bundeve I čokolade po receptu naše Nataše Kovačević Krpan.
Sastojci
Kruh
- 160 g sitno mljevenih badema
- 50 g kakaa u prahu
- 1 žlica pumpkin spice začina
- 1 mala žlica praška za pecivo
- 1/2 male žlice sode bikarbone
- prstohvat soli
- 150 g ksilitola
- 100 g otopljenog maslaca
- 240 g pirea od bundeve
- 65 g kiselog vrhnja
- 1 mala žlica ekstrakta od vanilije
- 1 jaje + 1 žumanjak
- 100 g nasjeckane tamne čokolade ili čokoladnih kapljica (min 70%)
Glazura
- 100 g tamne čokolade (min 70%)
- 0,5 dcl slatkog vrhnja
- 1 žlica maslaca
Priprema
Zagrijati pećnicu na 175⁰C.
Pomiješati otopljeni maslac, bundevu, kiselo vrhnje, vaniliju, jaja i ksilitol. U drugoj zdjeli pomiješati suhe sastojke. Sjediniti dvije smjese i dodati nasjeckanu čokoladu. Izliti u kalup za kruh u koji ste stavili papir za pečenje.
Peći u zagrijanoj pećnici na 175⁰C oko 1 sat do 1 sat i 15 minuta. Oprezno izvaditi kolač u papiru iz kalupa (ne skidati papir) te pustiti da se kolač ohladi na sobnu temperature. Skinuti onda oprezno papir za pečenje.
Za glazuru zagrijati vrhnje do vrenja, preliti preko nasjeckane čokolade i maslaca, ostaviti minutu da odstoji. Miješati dok se čokolada i maslac ne otope u potpunosti te preliti preko ispečenog kolača.
Servirati kad se glazura ohladi i stisne.
Fotografija: Nataša Kovačević Krpan
[print_link]