Na samom početku bila je sastavni dio naše redakcije, a onda nam se malo pritajila, ali naša Iva Lukač danas nam se vraća u velikom stilu – uz ovaj recept za slatki kruh s cimetom kao stvoren za ove neobično hladne proljetne dane.
Sastojci
Tijesto
- 280 g brašna za dizano tijesto
- 1 žličica soli
- 180 ml mlakog mlijeka
- 1 žlica šećera ili vanilin šećera
- 15 g svježeg kvasca ili 4 g suhog kvasca
- 30 g otopljenog maslaca
- 1 žumanjak
Nadjev
- 50 g rastopljenog maslaca
- 4 ili 5 žlica šećera (može i vanilin šećera)
- 3 žlice mljevenog cimeta
I još (po želji)
- 30 g mljevenih badema
- 1 žličica ruma
Priprema
U manjoj posudi pomiješajte šećer i svježi kvasac te dodajte mlijeko. Promiješajte pa dodajte žumanjak i rastopljeni maslac. Sve dobro promiješajte.
U većoj posudi pomiješajte brašno i sol pa dodajte tekuću smjesu i umijesite tijesto. Tijesto oblikujte u loptu i zatim ga prebacite u čistu posudu čije dno premažite kapljicom ulja. Posudu prekrijte plastičnom folijom i stavite na toplo na sat vremena da se tijesto diže.
Dok se tijesto diže, pomiješajte smjesu za nadjev: šećer, cimet i maslac. Po želji dodajte 1 žličicu ruma.
Pećnicu ugrijte na 200⁰C, a papir za pečenje stavite preko lima za pečenje.
Kada se tijesto diglo, razvaljajte ga na pobrašnjenoj podlozi u oblik pravokutnika, otprilike 45 cm duljine i 30 cm širine. Zatim ravnomjerno rasporedite nadjev po tijestu, ali neka vam ostane dva centimetra tijesta od ruba bez nadjeva. Po želji pospite nadjev mljevenim bademima. Zarolajte tijesto i potom oštrim nožem razrežite tijesto tako da krenete rezati od vrha po sredini, ali ostavite nekoliko centimetara od vrha nerazrezanim.
Zatim počnite plesti ta dva dijela upravo od nerazrezanog vrha. Potom spojite dobro krajeve i formirajte vijenac. Kod pletenja, pazite da vam se vide baš razrezani slojevi s gornje strane.
Položite tijesto na lim za pečenje i pecite 20 do 25 minuta dok ne dobije zlatnu boju. Posljednjih 10 minuta smanjite na 180 C.
Poslužiti možete i dok je još toplo.
Fotografije: Iva Lukač