Izgledom podsjeća na oblačić, a kad je jedete, tek ste onda u oblacima – recept za japansku tortu danas nam donosi Helena Pudić.
Sastojci
Biskvit
- 4 jaja
- 250 g grčkog jogurta
- ekstrakt vanilije ili vanilin šećer
- 40 ml ulja
- 30 g pudinga od vanilije (može i gustin)
- 80 g šećera u prahu
- 40 g brašna
Preljev od borovnica (po želji)
- 150 g borovnica
- 1 žlica šećera
Priprema
Biskvit
Bjelanjke odvojite od žumanjaka i umutite u čvrsti snijeg. Žumanjcima dodajte prvo mokre pa suhe sastojke i onda špatulom lagano umiješate snijeg od bjelanjaka.
Kalup promjera 18 cm obložite papirom, stranice i dno. Možete premazati uljem da se lakše zalijepe ili malo smjesom. Stavite u lim od pećnice malo vode i ispod rešetke, a kalup sa smjesom na rešetku. Tako pecite u zagrijanoj pećnici oko 45 minuta. Kada blago porumeni, ugasite i ostavite da se ohladi pa izvadite iz kalupa i pospite šećerom u prahu.
Preljev od borovnica
Borovnice i šećer stavite u posudu pa na vatru i zgnječite ih žlicom za gnječiti krumpir, dok ne postane kaša, ugasite i kada se ohladi prelijte po želji svaki komad posebno.
Fotografija: Helena Pudić