Prvi dio godine smo ostavili u prošlosti, a ova je torta, čiji recept s nama dijeli Ana Raguž s bloga Tirkizna, idealna za proslavu početka drugog dijela godine i 1. ponedjeljak u srpnju.
Sastojci
Podloga
- 150 g digestive keksa
- 100 g otopljenog maslaca
Umak
- 100 g jagoda
- 100 g malina
- 100 g borovnica
- 50 g šećera
- sok od jednog limuna
- 2 listića želatine
Krema
- 300 g Mascarpone sira
- 300 g slatkog vrhnja
- 50 g šećera
- 10 g mljevene želatine
- 5 žlica vode
Dekoracija
- svježe jagode
- listići mente
Priprema
Kalup za tortu promjera 20 cm premažite maslacem i obložite papirom za pečenje. Prvo pripremite podlogu za tortu tako da sameljete kekse i pomiješajte ih s otopljenim maslacem. Utisnite smjesu dobro u kalup za tortu pa odložite u hladnjak.
Zatim pripremite umak od voća. Jagode, maline i borovnice pomiješajte sa šećerom i sokom od limuna pa kuhajte na srednjoj vatri 5 do 10 minuta dok voće ne omekša i pusti tekućinu. Protisnite ih kroz sito kako bi dobili samo sok. Sok premjestite u zdjelicu i umiješajte dva listića želatine koje ste prethodno otopili u malo hladne vode. Ocijedite i promiješajte da se želatina otopi pa ohladite.
Za kremu najprije prelijte želatinu s tri žlice vode i ostavite je 7 minuta da nabubri. Za to vrijeme promiješajte Mascarpone sa šećerom. Zatim želatinu prelijte s još dvije žlice vode i otopite na laganoj vatri. Otopljenu želatinu dodajte u Mascarpone, a nakon toga umiješajte tučeno slatko vrhnje (ručno, nikako mikserom), žlicu po žlicu.
Kremu podijelite u 3 jednaka dijela. U jedan dio umiješajte najveći dio umaka od voća. U drugi dio umiješajte ostatak umaka od voća. Treći dio mora ostati potpuno bijel, u njega ne dodajemo umak od voća.
Na podlogu od keksa prvo stavite najtamniju kremu, poravnajte i stavite u zamrzivač na 30 minuta da se stisne. Zatim na tamniji sloj stavite onaj malo svjetliji dio kreme pa tortu stavite u zamrzivač na 30 minuta te na kraju stavite potpuno bijeli sloj kreme.
Gotovu tortu ostavite u hladnjak preko noći da se stisne. Kada se torta stisnula, pažljivo skinite obruč oko torte i uklonite papir za pečenje pa dekorirajte po želji.
Fotografija: Tirkizna