Na našem smo portalu već donijeli Katin recept za mini Pavlove torte, a sad vam donosimo ovo proljetno osvježenje u još manjem izdanju, s nešto drugačijom kremom.
Sastojci
Kora
- 3 bjelanjka
- 2 žličice soka od limuna
- 200 g šećera
- 2 vanilin šećera
Krema
- 1 puding od vanilije
- 1 vanilin šećer
- 300 ml mlijeka + 3 žlice mlijeka
- 60 g šećera
- 200 ml vrhnja za šlag
I još
- 2 šlag pjene
- 1 kremfix
- jagode
Priprema
Pećnicu ugrijte na 100⁰C s ventilatorom.
Bjelanjke umutite u čvrsti snijeg i dodajte im limunov sok. Stalno miješajući, postepeno dodajte šećer i vanilin šećer. Čvrsti snijeg prebacite u pištolj s malim okruglim otvorom (ili u vrećicu za zamrzavanje kojoj ćete otkinuti vrh) te u limu za pečenje, koji ste prethodno obložili papirom za pečenje, oblikujte tortice željene veličine na način da prvo napravite puno dno, a zatim spiralno još tri puta oblikujete rub tortice kako bi se stvorilo udubljenje za kremu.
Pecite u prethodno ugrijanoj pećnici oko sat vremena. Gotove tortice izvadite iz pećnice i ostavite da se ohlade.
Dok se tortice peku, pripremite kremu. Stavite mlijeko i šećer da prokuhaju. U međuvremenu umutite prah za puding, vanilin šećer i tri žlice mlijeka. Kada je mlijeko na vatri uzavrelo, pomaknite ga s vatre i prelijte u posudu s umućenim pudingom, neprestano miješajući pjenjačom. Dobivenu gustu smjesu pokrijte prozirnom folijom (foliju stavite izravno na površinu kreme) i ostavite da se hladi dok pripremite jagode.
Vrhnje za šlag stavite petnaest minuta u zamrzivač, a u međuvremenu operite i očistite jagode te ih isjeckajte na male komade i stavite ih u hladnjak.
Izvadite vrhnje za šlag iz zamrzivača te malo umutite 200 ml vrhnja (ne smijete dobiti čvrsti šlag, mora ostati mekano). Umućeno vrhnje dodajte ohlađenom pudingu i dobro izmiješajte te dobivenu kremu prekrijte prozirnom folijom i stavite na hlađenje.
Od šlag pjena, uz dodavanje kremfixa, izradite čvrsti šlag i stavite u hladnjak na hlađenje.
Košarice do serviranja čuvajte izvan hladnjaka, u metalnoj kutiji kako se ne bi ovlažile.
Neposredno prije serviranja, napunite košarice kremom pa na nju stavite 1-2 komada jagoda. Zatim u slastičarsku špricu stavite ohlađeni šlag pa ukrasite vrh torte šlagom i isjeckanim jagodama.
Napomena
Košarice se pune neposredno pred serviranje jer se pune košarice stajanjem u hladnjaku navlaže i raspadnu.
Ukoliko vam se šlag pjena stajanjem u hladnjaku osuši i počne raspadati, dodajte 1-2 žlice mlijeka i dobro promiješajte kako biste dobili gusti, kremasti šlag.
Fotografije: Kate Bošković
[print_link]