Volimo recepte u kojima svoje mjesto nađe sezonsko voće, a baš je to slučaj i s ovim semifreddom s marelicama čiji je recept s nama podijelila Ana Raguž s bloga Tirkizna.
Sastojci
- 300 g pirea od marelica
- 100 g amaretto keksa
- 450 ml slatkog vrhnja
- 3 bjelanjka
- prstohvat soli
- 40 g šećera
- 80 g meda
Posip
- 100 g listića badema
- 3 marelice izrezane na kriškice
Priprema
Ubacite marelice u vrelu vodu i odmah ih izvadite. Čim se malo prohlade ogulite im kožicu i očistite ih od koštica. Pire stavite u jednu zdjelu neka se ohladi do kraja.
Amaretto keksiće stavite u jednu vrećicu i valjkom za tijesto pređite preko njih (neka budu grubo mljeveni).
Istucite slatko vrhnje u čvrsti snijeg, dodajte izmrvljene amaretto keksiće, pomiješajte i ostavite u hladnjaku da se hladi.
Istucite 3 bjelanjka s soli u čvrsti snijeg.
U jednom lončiću na vatri rastopite šećer do boje karamele i dodajte med, neka sve provrije i stvore se fini balončići na vrhu. Vrući sirup u tankom mlazu dodajte bjelanjcima, konstantno miksajući. Potrošite cijeli sirup i još miksajte 5 minuta da se bjelanjci ohlade od vrućeg sirupa.
Izvadite čvrsto, hladno slatko vrhnje iz hladnjaka i umiješajte lagano špatulom pire od marelica. Žlicu po žlicu vrhnja dodajte u bjelanjke. Nikako ne miksajte, već lagano špatulom sve sjedinite.
Željeni kalup obložite prozirnom folijom i ulijte smjesu. Poravnajte i zamotajte i s gornje strane prozirnom folijom. Ostavite 6 sati ili preko noći u zamrzivaču da se dobro ohladi i stisne.
Zaleđeni semifreddo preokrenite na ukrasni tanjur, ukrasite kriškicama marelica i listićima badema koje ste malo prepržili na tavi.
Fotografija: Tirkizna