Ljubitelji čokolade, možete slobodno nastaviti uživati u najukusnijim zalogajima jer je dokazano kako konzumacija čokolade može produžiti život.
Opće je poznato da čokolada ima brojne zdravstvene benefite, no najnovija je studija pokazala kako konzumiranje čokolade smanjuje rizik od smrtnosti za čak 10%.
Rezultati studije objavljeni su u Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, a predmet istraživanja bio je do sad neistraženo područje utjecaja konzumacije čokolade na rizik od smrtnosti od specifičnih uzroka, osobito kod žena.
Studija je bazirana na proučavanju zdravstvenih kartona preko 84.000 žena u menopauzi u razdoblju od 19 godina.
Zaključeno je kako je kod osoba koje konzumiraju čokoladu manja vjerojatnost da će umrijeti od srčanih bolesti i određenih vrsta raka, u odnosu na osobe koje ne konzumiraju čokoladu.
Iako su pojedine sudionice, osim činjenice da svakodnevno konzumiraju čokoladu, imale i nezdrave navike poput pušenja i niže kvalitete prehrane, svejedno je pronađena korelacija između većeg unosa čokolade i manje vjerojatnosti dijabetesa i visokog kolesterola u krvi. Ipak, vjerojatnije je da će te žene imati viši indeks tjelesne mase.
Voditelj istraživanja, dr. Yangbo Sun sa Sveučilišta u Tennesseeju je istaknuo kako je studija pronašla korelaciju između konzumacije čokolade i nižeg rizika smrti iako su dugoročni učinci konzumiranja čokolade na zdravlje “i dalje nejasni”.
Izvor: earth.com
Fotografija: Canva