Ana Raguž s bloga Tirkizna danas nam donosi recept za odličan kolač koji može biti najslađi doručak – kolač s borovnicama i ricottom.
Sastojci
- 120 g omekšalog maslaca
- 90 g šećera
- 1 vanillin šećer
- naribana korica jednog limuna
- 3 jaja
- 200 g ricotta sira
- 300 g brašna
- 1 prašak za pecivo
- 50 g mljevenih badema
- 250 g svježih borovnica
Preljev
- 15 g šećera u prahu
- 2 žlice soka od limuna
Priprema
Miksajte omekšali maslac sa šećerima, dodajte koricu limuna i jedno po jedno jaje. Dodajte ricotta sir i sve lijepo sjedinite.
U drugoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo i mljevene bademe. Ove, suhe sastojke dodajte u smjesu od jaja. Miksajte manjom brzinom da se sve lijepo poveže. Na kraju umiješajte borovnice u smjesu (nježno špatulom, nikako miksati).
Kalup u kojem ćete peći kolač namastite s maslacem i pospite brašnom. Uspite smjesu i poravnajte.
Upalite i ugrijte pećnicu na 180°C. Pecite kolač 40 minuta (svakako probodite dvenim štapićem i provjerite da li je pečeno, štapić mora ostati čist – odnosno bez tijesta na njemu). Ohladite.
Za preljev pomiješajte šećer u prahu s limunovim sokom i s manjom žlicom nanesite na ohlađen kolač.
Fotografije: Tirkizna