Na našem se popisu neće naći sve one znamenitosti koje se obično spominju kada je u pitanju Pariz. Ono što vam mi donosimo je slatki vodič po Parizu.
Grad o kojem je napisano toliko pjesama, snimljeno toliko filmova, nacrtano toliko umjetničkih djela… Grad koji je inspiracija umjetnicima diljem svijeta, grad bogate povijesti i fascinantnih prizora… Pariz je grad koji osvaja i ostavlja bez daha već pri prvom susretu.
Ipak, nama je puno bitniji kao prijestolnica slastičarstva – vjerujemo da kad bi se jedan grad trebao proglasiti metropolom slastičarstva, da bi većina ljudi bez problema odabrala Pariz. Mnogi naši pratitelji na društvenim mrežama znaju da smo upravo u Parizu boravile početkom ovog mjeseca, upoznavajući njegove manje poznate ulice i znamenitosti, ali prije svega uživajući u njegovim bezvremenskim slasticama.
Stoga vam u nastavku otkrivamo što, kao pravi ljubitelji slastica, ne biste smjeli propustiti prilikom posjeta Parizu.
Pravi francuski doručak
Croissant ili pain au chocolat – izbor je na vama, ali što god izabrali vjerujemo da nećete pogriješiti. Kao što znate, Francuzi su prvaci u pripremi Viennoiseries tijesta stoga je izbor upravo ovih slastica baš ono što vam treba za početak dana u Parizu. Uz to, uživajte u omiljenom toplom napitku i svježe cijeđenom soku od naranče.
Isprobajte kolače s potpisom Pierre Herméa
Vjerujemo da vam ne moramo posebno predstavljati Pierrea Herméa, jednog od najboljih, a po mnogima i najboljeg svjetskog slastičara koji je promijenio moderno slastičarstvo.
Slastičarnice ovog pastry chefa možete pronaći na više lokacije, a zasigurno će vas u svakoj oduševiti raznolika ponuda nevjerojatnih kolača. Mi smo isprobale tri, ali se na tomu nismo mogle zaustaviti pa smo kući ponijele njegov čokoladni namaz s lješnjakom.
Fantastična usklađenost okusa, bez pretjerane slatkoće, bogatstvo aroma koje ispunjava sva osjetila i sve to još u pariškoj atmosferi – garancija je slatkog uživanja.
Posjetite Ladurée – slastičarski brend koji postoji još od 1862.
Posjet Parizu nikako ne može proći bez posjeta Ladurée, slastičarskom brendu koji postoji radi već više od 150 godina. Iako su najpoznatiji po macaronsima, poseban je užitak sjesti u njihov ugodni ambijent i uživati u kolaču uz posebne okuse toplog čaja.
Naravno, nemojte otići bez macaronsa koji dolaze u mnogim zanimljivim okusima.
Ne propustite isprobati tart od jagoda Cédrica Groleta
Najbolje jagode u životu i najbolji tart od jagoda u životu – tako bi se ukratko mogao opisati naš posjet slastičarnici Cédrica Groleta koja se nalazi blizu Opere. Iako je ponuda bila značajno skromnija od one kod Pierra Herméa ili pak u Ladueréea, Cédricov tart od jagoda nam je otkriće života.
Također, ono što donosi posebnu vrijednost njegovim kolačima jest i to što se oni završavaju pred vama pa tako vidite vrijedne slastičare kako slažu vaš desert.
Isprobali smo i kolač od maka i vanilije te se uvjerili da ovaj slastičarski genijalac s pravom proglašen najboljim slastičarom svijeta 2018. godine.
Nabavite čokolade s potpisom Alaina Ducassea
U svijetu gastronomije dobro se zna za ime Alaina Ducassea pa ni mi nismo mogle napustiti Pariz bez da nabavimo neke od njegovih poznatih čokolada. I drago nam je da je tako jer je već sami obilazak njegove prodavaonice čokolada avantura za sebe – odmah pri ulazu ispuni vas miris neodoljive čokolade, a pogled bježi od jedne čokoladne delicije do druge te je teško odabrati što ponijeti sa sobom.
Inače, Alain Ducasse je nedavno u svoju ponudu uvrstio i sladoled koji nažalost, zbog velikog reda, ovaj put nismo isprobale.
Posjetite Muzej čokolade
Pariški Muzej čokolade proteže se na čak tri etaže i donosi zanimljiv pregled povijesti čokolade, pričajući priču od samog uzgoja kakaa pa sve do društvene uloge čokolade kroz povijest.
Donosi i zanimljivu kolekciju alata za izradu čokolade, a vizualno jasno pokazuje i omjere kakaa i drugih sastojaka u raznim vrstama čokolade.
Nude se i radionice čokolade, a možete vidjeti i Arc de Triomphe i Tour de Eiffel u cijelosti napravljen od čokolade.
Uživajte u desertima slastičarskih velikana u savršenoj atmosferi pariških parkova
Deserte koje smo kupili kod Pierra Herméa i Cédrica Groleta mi smo jele u predivnoj atmosferi pariških parkova, sjedeći uz fontanu i vjeruje mi, time je okus postao za nijansu bolji.
I na kraju, uživajte u atmosferi čarobnog Pariza, pojedite čokoladu ili kolač sjedeći na stepenicama Montmartea ili vozeći se po Seini i vratite se kući s najslađim uspomenama.
Fotografije: Jelena Bošković, Kate Bošković