Polagano se pozdravljamo s jagodama koje smo iskoristili i za rođendansku tortu našeg portala koji je jučer proslavio svoj prvi rođendan.
Sastojci
Podloga
- oko 350 g piškota + malo mlijeka
Mousse od jagoda
- 500 g jagoda
- 120 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 30 g gustina
- 380 ml vrhnja za šlag
Dekoracija
- 2 šlag pjene
- 1 šlagfix
- cijele jagode
Priprema
Mousse od jagoda
Pola kilograma jagoda očistite, operite te u blenderu izmiksajte dok ne dobijete homogenu smjesu (pire od jagoda). U lonac stavite pire od jagoda pa mu dodajte šećer i vanilin šećer i kuhajte na laganoj vatri 5 minuta. Nakon toga dodajte prosijani gustin i pjenjačom miješajte, kuhajući na laganoj vatri još pet minuta.
Gotovi pire prebacite u drugu posudu i pustite da se ohladi.
Vrhnje za šlag stavite oko 156 minuta u zamrzivač kako bi se dobro ohladilo, a zatim ga istucite u čvrsti šlag. Gotovi šlag malo po malo dodajte u pire od jagoda, ručno miješajući pjenjačom ili špatulom.
Slaganje torte
Dno okruglog kalupa promjera 26 cm obložite piškotama koje ste nakratko umočili u hladno mlijeko. Oko cijele baze postavite uspravne piškote (njih ne močite u mlijeko). Kada ste cijeli kalup obložili piškotama, ulijte gotovu kremu te je izravnajte. Tortu ostavite nekoliko sati (najbolje preko noći) u hladnjaku.
Dekoracija
Za dekoraciju izradite šlag sa šlagfixom pa premažite preko kreme i dekorirajte po želji.
Gotovu tortu čuvajte u hladnjaku do posluživanja.
Napomena
Mi smo od ½ kilograma očišćenih jagoda dobili 380 g pirea od jagoda.
Fotografija: Kate Bošković
[print_link]