Ana Raguž s bloga Tirkizna s nama dijeli recept za slasticu koja će izvrsno upotpuniti vašu proslavu zadnjeg dana škole, a ujedno i prvog dana ljeta.
Sastojci
Prhko tijesto
- 260 g brašna
- 150 g maslaca
- 80 g šećera u prahu
- 30 g bademovog brašna
- 1 jaje
- prstohvat soli
Frangipane krema
- 90 g bademovog brašna
- 30 g mljevenih neslanih pistacija
- 2 jaja
- 80 g šećera
- 200 ml slatkog vrhnja
Ganache
- 200 g bijele čokolade
- 200 ml slatkog vrhnja
- 2 žlice paste ili kreme od pistacija
Dekoracija
- 300 – 400 g raznog bobičastog voća (borovnice, ribizle, maline)
Priprema
Ganache pripremite (po mogućnosti dan ranije) tako da izlomite bijelu čokoladu u staklenu zdjelu, a zatim zagrijete slatko vrhnje do vrenja u manjem lončiću i prelijete preko izlomljene čokolade. Miješajte dok se čokolada posve ne otopi pa u otopljenu čokoladu dodate 2 žlice kreme ili paste od pistacija. Ganache prekrijte prozirnom folijom, ohladite na sobnoj temperaturi, a potom i preko noći u hladnjaku.
Za prhko tijesto sjedinite sve sastojke dok ne dobijete mrvičasto tijesto. Kratko sve povežite (nemojte mijesiti dugo) i napravite disk od tijesta te ga zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku na 1 sat. U međuvremenu napravite frangipane kremu tako da miksate jaja i šećer, dodate bademovo brašno, a potom i mljevene pistacije, sve kratko povežete i na kraju dodajte slatko vrhnje. Sve sastojke lijepo sjednite.
Pripremite kalup za tart (24-26 cm). Dobro ga namažite maslacem i pospite brašnom. Nakon jednog sata izvadite hladno tijesto iz hladnjaka i razvaljajte ga na veličinu kalupa (trebaju vam i rubovi). Utisnite tijesto u kalup. Na tijesto pažljivo prelijte smjesu za frangipane kremu. Upalite i ugrijte pećnicu na 180 C. Pecite tart otprilike 30 minuta (do zlatno-žute boje). Ohladite. Stisnuti, hladni ganache prebacite u slastičarsku vrećicu s okruglim nastavkom (ili po želji). Na tartu napravite uzdužne linije, između linija kreme neka vam bude 1-2 cm razmaka. Između linija ganache kreme posložite obilno bobičastim voćem. Ohladiti u hladnjaku prije konzumiranja.
Fotografija: Tirkizna