Naša se slastičarka Sandra Jadek natjecala kao individualac u kategoriji Pastry Art gdje je kao temu odabrala Slavoniju, regiju iz koje dolazi kako bi žiriju predstavila svoj kraj i namirnice kojima se Slavonija diči, a od kojih je izradila primamljive slastice vrijedne medalje brončanog sjaja.
Na Kulinarskoj olimpijadi IKA u Stutgartu, koja se održava još sutra, nastupili su i naši predstavnici, naša je slastičarka Sandra Jadek osvojila brončanu medalju.
„Jako sam zadovoljna, sretna i ponosna, no još se dojmovi nisu slegli.“ – osvrnula se Sandra po povratku s Olimpijade za naš portal.
Sandra se natjecala kao individualac u kategoriji Pastry Art, a zadatak je bio izraditi 4 restoranska deserta: jedan od čokolade, jedan voćni i dva po vlastitom izboru, 4 različite vrste petit foursa, u količini 6+1 komad, od kojih je svaki mogao biti težak najviše 14 g te skulpturu.
Restoranske je deserte izrađivala na temu „Slavonija“ pa su tako osnovne namirnice koje je koristila u izradi bile upravo s tog područja. Riječ je o kruškama, dunjama, šljivama, kamilici, buči, žirovom brašnu, pa čak i kulenu i vrganjima.
Čokoladni je desert izradila u obliku vrganja, najpoznatije gljive slavonskog kraja, koji je u svom sastavu sadržavao sušene vrganje, dok je voćni desert bio u obliku kruške, koji je ujedno i veganski desert.
Što se tiče deserata po izboru izradila je bundevu s insertom od bundeve i ružmarina te mousseom od dunje. Drugi desert po izboru izradila je od sekvoje po kojoj je njezin rodni grad Slatina nadaleko poznat. Riječ je o desertu u obliku češera s grančicom sekvoje, a koji je imao insert od sirupa sekvojinih iglica. Upravo je za njega dobila mnoge pohvale.
Kada je riječ o petit foursima jedan od njih bio je pralina s kulenom, suhim šljivama, rakijom i sirom, a naziv mu je Slavonski doručak.
Drugi je bio u obliku žira, za čiju je izradu kao glavna namirnica korišteno žirovo brašno koje je Sandra sama radila, s insertom od šumskog voća koje je bila poveznica žira i šume.
Treći petit fours bio je u obliku kuglice grožđa izrađena od brašna bučinih koštica i bučinog ulja te zadnji u obliku korneta za sladoled od vučenog tijesta s kremom od kamilice, budući da je Slavonija najveći europski proizvođač kamilice, na čiji je vrh išla jabuka.
Za skulpturu je izradila ćup od čokolade kojeg je napunila s klasom žita i crvenim makovima što je predstavljalo asocijaciju na slavonska žitna polja te polja makova.
„Jako sam zadovoljna i izgledom svog stola i svime što sam napravila i dobila sam mnoge pohvale. Osim toga, napravila sam opis kraja iz kojeg dolazim kako bi bilo jasno što ja prezentiram, ali i QR kod gdje su mogli učitat mali filmić o Slavoniji, od Papuka do Drave, što im je bilo jako interesantno i za što su rekli da to još nitko nije napravio.“ – zaključila je za kraj naša brončana Sandra.
Ovim putem, u ime cijele redakcije portala Slatkopedija, čestitamo Sandri na brončanoj medalji koji je dobila za svoj trud i rad te promociju Slavonije.
Fotografija: Facebook profil Hrvatski Kuharski Savez