Smokve su kraljice ljeta, a s njihovom sezonom stiže i niz ukusnih recepata. Prvi među njima je onaj za tortu od smokava koji je s nama podijelila Mirjana Marčinko s bloga Od slatkoga slađe.
Sastojci
(za biskvit promjera 24 cm)
Biskvit
- 1 vrećica čaja od naranče
- 250 ml vode
- 200 g suhih smokava
- 200 g glatkog brašna
- 100 g mljevenih badema
- 2 žličice praška za pecivo
- prstohvat soli
- ribana korica naranče
- 1 žličica cimeta
- ½ žličice đumbira u prahu
- ½ žličice sode bikarbone
- 180 g maslaca
- 180 g smeđeg šećera
- 3 jaja
- 1 žličica arome vanilije
- 100 ml jogurta
Krema
- 300 g kremastog sira
- 200 ml vrhnja za šlag
- 50 g šećera u prahu
- ribana korica naranče
- 1 žličica arome vanilije
Za premazivanje
- oko 300 g džema od smokve i naranče
I još (za dekoraciju)
- svježe smokve
- naranče
Priprema
Biskvit
Vrećicu čaja od naranče preliti vrućom vodom te dodati suhe smokve. Ostaviti dok se priprema biskvit.
Dno kalupa za tortu promjera 24 cm obložiti masnim papirom, a stijenke premazati maslacem. Lagano premazati i masni papir.
Uključiti pećnicu na 175 ⁰C.
Suhe sastojke umiješati.
Maslac i šećer mutiti mikserom dok se ne dobije pjenasta smjesa.
Dodati trećinu suhih sastojaka, umutiti te dodati jedno jaje.
Postupak ponoviti dok se ne utroše svi sastojci, a na kraju dodati aromu vanilije i jogurt.
Smokve ocijediti i narezati na kockice i umiješati u smjesu.
Smjesu uliti u kalup i peći u pećnici zagrijanoj na 175 ⁰C oko 45 minuta (provjeriti čačkalicom).
Kalup staviti na rešetku i hladiti 10 minuta. Ukloniti kalup i masni papir.
Krema
Sastojke sjediniti i umutiti mikserom.
Slaganje
Biskvit najprije premazati džemom od smokve i naranče, zatim kremom od sira.
Ukrasiti smokvama, narančama i bademima i poslužiti.
Fotografija: Od slatkoga slađe