Nakon što smo s vama podijelili recept za mousse od bundeve i kiflice od bundeve, evo i ideje za sočan kako kuglof s narančom i bundevom i to po receptu Jannette Razum s bloga Slatki svijet torti i kolača.
Sastojci
Smjesa za kuglof
- 3 jaja
- 250 g šećera
- 200 g pirea od bundeve
- 100 ml tekućeg jogurta
- 100 ml ulja
- 1 žličica arome vanilije
- sok i naribana korica 1 manje naranče
- 180 g glatkog brašna
- 2 žličice praška za pecivo
- 80 g kakaa u prahu
Šećerni preljev
- 50 g šećera u prahu
- 1 žličica arome vanilije
- 3 žlice slatkog vrhnja
Priprema
Jaja pjenasto izmiksajte sa šećerom. Miksajte ih 2-3 minute dok ne dobijete svijetlu i gustu smjesu. Zatim uz lagano miksanje dodajte sok i naribanu koricu naranče.
Pire od bundeve pomiješajte s jogurtom, uljem, aromom vanilije i kakaom. Dobivenu smjesu sjedinite sa smjesom od jaja i šećera.
Na kraju dodajte brašno i prašak za pecivo pa sve dobro izmiješajte tako da dobijete glatku smjesu bez grudica.
Smjesu izlijte u namašćen i pobrašnjen kalup za kuglof. Kuglof pecite 40-45 minuta na temperaturi od 170°C. Prije kraja pečenja kuglof češće provjeravajte čačkalicom kako se ne bi prepekao.
Kada se kuglof ohladi pažljivo ga izvadite iz kalupa pa ga prelijte glazurom od šećera i slatkog vrhnja te dodatno ukrasite po želji.
Za pripremu šećerne glazure slatko vrhnje i aromu vanilije pomiješajte sa šećerom tako da dobijete gustu, ali tekuću smjesu.
Fotografija: Slatki svijet torti i kolača
[print_link]