Da i božićni kolači mogu biti obogaćeni višnjama, dokazuje i današnji recept koji nam stiže s bloga Slatki svijet torti i kolača autorice Jannette Razum.
Sastojci
Smjesa za kolač
- 2 jaja
- 200 g šećera
- 200 ml ulja
- 200 ml mlijeka
- naribana korica ½ limuna
- 1 žličica cimeta
- 220 g griza
- 80 g mljevenih oraha
- 80 g glatkog brašna
- 1 žlica kakaa u prahu
- ½ praška za pecivo
- 200 g višanja + 1 ravna žlica glatkog brašna
Čokoladna glazura
- 100 g mliječne čokolade
- 50 g čokolade za kuhanje
- 50 ml slatkog vrhnja
Priprema
Bjelanjcima dodajte malo soli i izmiksajte ih u čvrsti snijeg.
Žutanjke izmiksajte sa šećerom i malo ulja pa dodajte ostatak ulja i mlijeko. Dodajte naribanu limunovu koricu, griz, brašno, mljevene orahe, cimet i prašak za pecivo. Na kraju lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka.
Višnje pomiješajte s jednom ravnom žlicom brašna pa i njih umiješajte u smjesu. Smjesu izlijte u duguljasti kalup kojeg ste prethodno namastili i pobrašnili. Kolač pecite otprilike 35 minuta na temperaturi od 180 °C. Čačkalicom provjerite je li pečen. Pečeni kolač ostavite neka se hladi 10 minuta u kalupu, a zatim ga pažljivo premjestite na rešetku za hlađenje.
Ohlađeni kolač premažite čokoladnom glazurom pa ukrasite višnjama i naribanom čokoladom. Za pripremu glazure čokoladu i slatko vrhnje otopite na laganoj vatri pa ostavite na sobnoj temperaturi da se ohladi.
Fotografija: Slatki svijet torti i kolača
[print_link]