Zamirisao nam je portal po cimetu i jabukama i to zahvaljujući receptu Jannette Razum s bloga Slatki svijet torti i kolača za sočan kuglof od jabuke i cimeta.
Sastojci
- 4 jabuke, srednje veličine
- 1 žlica limunovog soka
- 4 žlice smeđeg šećera
- ½ žličice cimeta
- 3 jaja
- 250 g šećera
- 2 vanilin šećera
- 250 ml ulja
- 380 g glatkog brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- 2 žličice cimeta
- prstohvat soli
- prstohvat muškatnog oraščića
- 50 g grožđica
- 80 g lješnjaka
- 1 žlica ruma
Priprema
Jabuke ogulite, izrežite na kockice i pomiješajte s limunovim sokom, smeđim šećerom i cimetom. U nedostatku smeđeg šećera možete koristiti i običan, bijeli šećer. Ostavite jabuke neka malo odstoje, a za to vrijeme pripremite tijesto.
Jaja pjenasto izmiksajte sa šećerom i vanilin šećerom pa dodajte ulje. Zatim dodajte suhe sastojke – brašno, prašak za pecivo, sol, cimet i muškatni oraščić. Smjesu lagano izmiješajte kuhačom ili mikserom na najmanjoj brzini, tek toliko da se sastojci sjedine i da uklonite grudice. Smjesa će biti malo gušća, ali takva treba biti.
Jabukama uklonite višak tekućine i umiješajte ih u smjesu. Grožđice, lješnjak i rum grubo sameljite u blenderu pa ih ubacite u smjesu. Ako imate vremena lješnjake prije pripreme kuglofa tostirajte i ohladite. Imat će bolju aromu!
Smjesu izlijte u namašćen i pobrašnjen kalup za kuglof. Kuglof pecite otprilike 50-60 minuta na 180 °C. Čačkalicom provjerite je li pečen.
Pečeni kuglof ostavite neka se hladi u kalupu 10 minuta, a zatim ga pažljivo preokrenite na tanjur za posluživanje i ostavite neka se ohladi do kraja na sobnoj temperaturi.
Ako volite, pripremite i karamel preljev kojeg će te poslužiti s kuglofom.
Šećer i vodu otopite na srednje jakoj vatri bez miješanja. Samo povremeno protresite lonac. Šećer topite na laganoj vatri dok ne dobije lijepu, zlatno-smeđu boju karamela. Maknite karamel s vatre pa dodajte slatko vrhnje sobne temperature i prstohvat soli. Vratite karamel umak na laganu vatru i samo još kratko promiješajte, otprilike 30 sekundi.
Karamel umak premjestite u neku zdjelicu u kojem će te ga poslužiti i ostavite ga da se malo ohladi. Karamel umak možete preliti preko kuglofa ili ga poslužiti prilikom posluživanja kolača.
Fotografija: Slatki svijet torti i kolača
[print_link]