Utorak i nije baš neki dan za pamćenje, ali čini nam se da bi zahvaljujući ovoj sočnoj čokoladnoj torti autorice Elene Rapan s bloga Ćakula o spizi ovaj utorak mogao biti drugačiji od svih dosad.
Sastojci
Biskvit
- 300 ml vrhnja za šlag
- 2 žlice gorkog kakaa
- 50 g tamne čokolade
- 3 jaja
- 200 g keksa s komadićima čokolade
- 100 g šećera
- 1 žličica sode bikarbone (ravna)
Preljev
- 120 ml mlijeka
- 1 žličica instant kave
Krema
- 450 g Millerama
- 150 g čokolade za kuhanje
- 100 g mliječne čokolade
- 1 žlica šećera
- 2 vanilin šećera
Priprema
Biskvit
Za biskvit sameljite kekse i pomiješate sa sodom bikarbonom i 1 žlicom kakaa. Posebno stucite bjelanjke u snijeg, a žumanca miksajte sa šećerom dok ne postanu kremasta. Na laganoj vatri zagrijte vrhnje sa žlicom kakaa, miješajući neprestano da ne bude grudica,do vrenja, maknite s vatre i dodajte natrganu čokoladu. Sačekajte minutu da se počne otapati u vrhnju pa krenite miješati dok se sva ne otopi. Malo je ohladite pa krenite spajati smjese. Prvo spojite kremu od žumanjaka s vrhnjem i čokoladom, dobro povežite i dodajte mljevene kekse. U homogenu smjesu lagano špatulom umiješajte snijeg od bjelanjka.
Pećnicu zagrijte na 180⁰C.
Kalup za tortu je naravno od 20 cm jer je to moj omiljeni. U njemu je torta bila skoro do ruba puna, možete koristiti i 24/26 ali će biti niža. Na dno kalupa stavite papir za pečenje, a stranice premažite maslacem. Peče se oko 35 min. Svakako provjerite čačkalicom, ako počne prebrzo tamniti na vrhu možete kalup pokriti listom papira za pečenje za vrijeme pečenja. U većem kalupu prije će biti ispečen biskvit jer je niži.
Preljev
U mlakom mlijeku otopite instant kavu i njime prelijte vrući biskvit.
Krema
Za kremu na pari otopite šećere i čokolade, skinite s vatre i dodajte jednu po jednu žlicu milerama, neprestano miješajući da se svi sastojci sjedine i da tekstura bude kremasta.
Slaganje
Ohlađen biskvit nemojte vaditi iz kalupa nego preko njega izlijte kremu. Ostavite preko noći u hladnjaku da se stisne pa odvojite tortu od kalupa.
Toliko je pjenasta i sočna da bi mi svaki ukras uz nju bio suvišan u konzumaciji.
Fotografija: Ćakula o spizi