Prije nekoliko godina u jednoj smo maloj kuharici naišli na ovaj recept koji potpisuje slastičarka Ana Jelić. Mi smo ga tek ponešto prilagodili željama naše obitelji te je ova torta jako brzo postala jedna od omiljenih na obiteljskim okupljanjima.
Sastojci
Biskvit
- 175 g badema
- 120 g šećera
- 45 g kakaa
- 2 veće neprskane naranče
- oko 1/2 žličice sode bikarbone
- 6 jaja
- 1 vanilin šećer
- malo ruma
Glazura
- 200 g čokolade za kuhanje
- 3-4 žlice suncokretovog ulja
I još
- marmelada od marelice
Priprema
Biskvit
Domaće, neprskane naranče kuhajte u vodi pola sata. Zatim promijenite vodu i kuhajte još pola sata. Kad ste završili kuhati, naranče, zajedno s korom, propasirajte i ostavite da se smjesa malo ohladi.
Na tavi prepržite bademe. Gotove bademe raširite po papiru za pečenje i ostavite nekoliko minuta da se ohlade. Nakon što su se ohladili, sameljite ih na željenju veličinu (mi smo ih ostavili nešto krupnije).
Zagrijte pećnicu na 170 stupnjeva s ventilatorom.
U jednoj posudi pjenasto umutite jaja i šećer, a zatim toj smjesi dodajte vanilin šećer, rum i samljevene naranče (pulpu) i sve dobro izmiješajte mikserom. Dodajte sodu bikarbonu i još jednom dobro izmiješajte. Na kraju dodajte samljevene bademe i kakao pa sve dobro izmiješajte.
Dobivenu smjesu izlijte u okrugli kalup za torte promjera 26 cm koji ste prethodno poprskali uljem u spreju (ili namazali maslacem i posuli brašnom ili pak obložili papirom za pečenje). Tortu pecite u zagrijanoj pećnici oko 30 minuta (čačkalicom provjerite je li gotovo).
Ispečeni biskvit izvadite iz pećnice i ostavite neko vrijeme da se hladi u kalupu, a zatim ga preselite na tanjur za posluživanje.
Nepotpuno ohlađeni biskvit premažite marmeladom od marelice (tanki sloj).
Glazura
Na pari otopite čokoladu i ulje pa zatim glazuru prelijte preko torte premazane marmeladom.
Tortu do posluživanja čuvajte na sobnoj temperaturi, pokrivenu zvonom za tortu.
Napomena
Prilikom pečenja pazite da vam se biskvit ne presuši (važno je da ostane sočan), a vrijeme pečenja prilagodite svojoj pećnici.
Fotografije: Kate Bošković
[print_link]